Ria en Rosa in de Buitenkans

Dé blog over de bouw van een bijzonder huis in Almere

De haag staat!

Vrijdag 21 februari 2014 Vandaag hebben Albert en Ria de haag geplant. In de ochtend miezerde het eerst nog een beetje maar ‘s middags was het droog. Eerst een geultje graven waar het gras in kan, dan de geul voor de haag graven, deze uitdiepen en daarna een kruiwagen grond uit de tuin halen. En daarna de beukenhaagjes planten natuurlijk. Allemaal mooi op dezelfde afstand van het pad en in een dubbele rij, zodat hij lekker vol wordt. Op de plek waar de beukenhaag moest komen te staan, ligt voornamelijk zand en weinig grond, dus doen we aan groeiplaats verbetering, zodat de haag goed zal aanslaan en snel zal groeien. En zo’n haag staat wel chique, de tuin ineens veel meer af!

Tuin winterklaar voor de vogels

Zondag 9 februari 2014 Anne en Willemien zijn er dit weekend weer. En dat is niet alleen heel erg leuk, maar ook nog handig. Ze hebben ons mooi geholpen de tuin winterklaar te maken voor de vogels. Willemien wist namelijk te melden dat ondanks dat er geen sneeuw ligt het wel heel erg belangrijk is om voldoende voedsel in de tuin te hebben voor de vogels. Want ze zijn nu in februari wel zo’n beetje door al hun voedsel heen. Kwam dat even mooi uit dat we nog veel vogelvoer en vetbollen hadden! Anne en Willemien hebben beide een voederbak gemaakt van een oude pet-fles en een smulrek vol noten en vetbollen gemaakt. Anne wacht daarna binnen (omdat het buiten ondertussen regent en koud is) tot de vogels komen eten van het smulrek.

De haag is gearriveerd

Donderdag 6 februari 2014 Een dag nadat we gemeld hadden klaar te zijn voor het planten van de haag, komt de leverancier van de gemeente de struikjes al langs brengen! Zo’n snelle service hadden we nog niet gehad van de gemeente! Omdat de eerste meter naast het pad van de gemeente is en daar de haag moeten komen te staan, leveren zij de planten. Omdat onze wijk al lang opgeleverd is, moeten we ze wel zelf in de grond zetten. Dat is geen probleem natuurlijk.

De tuin is klaar voor de lente…

Zondag 26 januari 2014 Nou het resultaat van al het graafwerk mag er zijn: de hele tuin is klaar voor de lente. Nu mag het lekker gaan vriezen, dooien, regenen, net wat het wil. En het ziet er mooi uit, al zeg ik het zelf :-) Hier wat foto’s van voor, halverwege en na: 

En voor degene met een scherp oog: de gemeente moet inderdaad de haag nog aanplanten aan de zuidkant en de eerste stenen liggen klaar waar het insektenmuurtje gaat beginnen.

Laatste grondverzet

Zaterdag 25 januari 2014 Nou het moest er toch maar eens van komen: het laatste bultje grond moet ook een keer weggewerkt worden. Dat ligt al bijna 2 jaar te wachten. Maar de laatste loodjes wegen het zwaarst zeggen ze wel eens. Inderdaad, maar na zoveel zachte weekenden viel er niet meer aan te ontsnappen. Geen vorst en helaas regende het ook niet dit weekend, alle excuses waren op. Nou, dan maar de schop gepakt en aan de slag!

En toen wisten we weer waarom we dit zolang uitgesteld hadden: dit bultje zit VOL met kweekgraswortels. En die moeten er natuurlijk zoveel mogelijk uit. Dus dat leverde vier tjokvolle kruiwagens kweekgraswortels op. En een verdwaasde hommel, die blijkbaar zijn holletje in de bult had gemaakt. Die mocht even uitrusten op de kweekgraswortels en is daarna weer verder gevlogen.

Stadler & Waldorf

Zaterdag 18 januari 2014 Eindelijk hebben Stadler & Waldorf hun nieuwe plek in het huis ingenomen. Al sinds de verbetering van de constructie met twee metalen platen zit er een balkonnetje in de vide. En dat is uiteraard iets voor Stadler & Waldorf! Het rode pluche komt nog, maar ze zitten vast op hun stekje te genieten. Joachim was zo aardig ze daar neer te zetten. Hij was vanwege een hele andere reden bij ons, maar dit wist hij handig tussendoor te regelen. Joachim gaat een beplantingsplan maken voor de tuin, zodat we komende lente al enige zaken aan kunenn pakken. Het grondwerk is bijna helemaal klaar en dus is het tijd om te weten welke planten waar moeten komen en waarom… met dank aan Joachim!