Ria en Rosa in de Buitenkans

Dé blog over de bouw van een bijzonder huis in Almere

Het ontwerp

Ria en Rosa hebben een prachtig kavel weten te bemachtigen in de Buitenkans in Almere. De Buitenkans is een ecologische wijk waar echte pioniers zich helemaal te buiten gaan aan lage EPC-waarden, grasdaken, FSC-hout en vooral… gezellig wonen!

situatie

situatie

 

 

 

Het huis wordt gebouwd op de laatste kavel in het plan de Buitenkans, in de hoek tegen een bosrand aan. Deze beschutte positie gaf aanleiding om juist een heel “open” huis te maken: open naar de wijk toe, maar vooral ook open naar de eigen tuin. Het concept is daarom een “huiselijk” volume met maximaal zicht op deze elementen. Een noors rode houten schil beschermt en kleedt af.

De plattegrond is al net zo open als het concept: binnenwanden zijn er bijna niet, alles is georganiseerd rondom een centraal trap-meubel die op de begane grond wel heel letterlijk zo gebruikt wordt. De vier zijden van dit “meubel” hebben vier functies: trap - trapkast - haard - boekenkast.

 

plattegrondplattegrond begane grond

 

 

 

Op de eerste verdieping gaat de trap over in een loopbrug van waaruit de diverse kamers te bereiken zijn. Een verborgen trap aan de noordgevel leidt verder naar de zolder waar het uitzicht over de groene wijk prachtig is.

 

eerste verdiepingeerste verdieping

 

 

 

Het is een houten huis. Zowel de constructie als de bekleding. Er wordt een massief-houten constructie toegepast. Deze wordt buiten bekleed met rode houten latten van verschillende breedte (uitgevoerd als opdekwerk) zodat het huis daar vooral een natuurlijk ogende, geplooide uitstraling heeft. Deze robuuste rode schil staat in contrast met de gladde gevel die zij beschermt en die in grijs stucwerk of glas zijn uitgevoerd.

 

conceptconcept

 

 

 

De ecologische uitgangspunten worden o.a. vertaald in het natuurlijk gebruik van zonlicht en warmte (oriëntatie), maar ook in het gebruik van bijvoorbeeld FSC-hout uit beheerde bossen die dichtbij te vinden zijn en het op natuurlijke wijze verduurzamen van dit hout. Verder vind je in de installaties natuurlijk een zonneboiler, zonnepanelen, een douchepijp met warmte-terug-win mogelijkheid terug. De insteek is geweest om niet alleen een zo laag mogelijk EPC-getal te halen, maar ook meer na te denken over gezond en verantwoord te bouwen. En het moet natuurlijk mooie architectuur zijn dat aan de rand van het plangebied een mooie overgang vormt naar het bos en de naastgelegen buurt.

 

gevels

 

gevels

gevelaanzichten

 

 

 

materialisatie

detaillering van een echt houten huis

 

 

 

materialisatie

materialisatie

 

 

 

gevelopbouw

gevelopbouw

 

 

 

maquettemaquette