Ria en Rosa in de Buitenkans

Dé blog over de bouw van een bijzonder huis in Almere

Abdicatie

Dinsdag 30 april 2013 Vandaag is de laatste koninginnedag, of de eerste Koningsdag, net hoe je het wilt zien. Wij hebben alle plechtigheden gezellig op de bank bekeken, en tussendoor in de tuin gewerkt. Daar was veel te doen, en we hebben hard gewerkt, al zeg ik het zelf. Nog even een oranjeborrel in het buurthuis gedaan. En veel vrolijke opmerkingen gekregen van buurtgenoten over het spitten in het zand en het wegscheppen van de berg zand. De meest gehoorde opmerking: zou je wel aan die berg beginnen? Meest gezegde antwoord: hij moet toch een keer weg! Nou ja, het begin is in elk geval gemaakt!

 Maar wees gerust Aurora, er is nog genoeg over voor volgend weekend ;-)   

Spitten

Zaterdag 27 april 2013 En ook op de dag af een jaar nadat we het zand rondom de heipalen aan het wegscheppen waren, zijn we weer in de tuin aan het spitten. Het lange smalle deel van de tuin zijn we aan het omspitten, zodat het gras weg is en we deze zomer een mooi bloemenveld in de tuin hebben. En de zon scheen even mooi als vorig jaar, alleen was het gelukkig nog wel iets frisser. De kikkers sprongen gelukig ruim voordat de schop op die plek de grond in ging elke keer weg.

Bladvangers

Vrijdag 26 april 2013 Precies op de dag af een jaar nadat de palen de grond in gingen, zijn de bladvangers gearriveerd. Dat waren de eerste en laatste klus van onze aannemer. Omdat het huis dicht bij de bosrand staat, en daar boomsoorten staan als eiken (waarvan het blad maar heel langzaam vergaat), wilden we graag bladvangers in de goten, zodat onze goten niet verstopt raken (en we niet elke jaar 3 x de ladder op moeten om de bladeren eruit te halen). Maar omdat we bijzondere dakgoten hebben, voldoen de standaard bladvangers niet. Dus moesten ze speciaal op maat gemaakt worden. Van geperforeerd zink, want ook de dakgoten zijn van zink. En anders coroderen ze weg. Het was even geleden dat we een busje van vaklui voor de deur hadden staan! En de ladder die ze bij zich hadden was goed voor 3 van de 4 dakgoten (zie eerste foto), maar voor de goot in het hoge flauwe dak moesten ze een langere ladder gaan halen. Maar uiteraard is dat allemaal goed gekomen. 

Tuinontwerp

Maandag 22 april 2013 Vandaag hebben we met Jesse om tafel gezeten voor een ontwerp voor de tuin. Jesse is landschapsarchitect en had hele leuke ideeen voor onze tuin. Die hebben we besproken en we hebben hem ons eisen en wensen pakket meegegeven. Over een paar dingen waren we al meteen erg enthousiast: de insectenmuur, een terras aan de westzijde, fruitboompjes en veel planten voor vlinders. Maar het moet nog concreet worden, dus we houden jullie op de hoogte!

Fotoshoot

Zondag 21 april 2013 Vandaag was het weer een mooie dag voor foto’s. Wat je helaas niet op de foto kan horen is dat we een specht in de bosrand bij ons hebben. Eerst dachten we dat er iemand elke ochtend vroeg aan het klussen was, maar dat was meneer specht. Of mevrouw specht, want ze zijn met zijn tweeen. Tot twee jaar geleden zat er ook een nachtegaal. Maar die is al een paar jaar niet meer gesignaleerd. Recent is er ook een vos in de achtertuin van de buren gezien, dus het is wel van belang dat onze konijnen daadwerkelijk een goed hok krijgen. Want als ze ontsnappen, zullen ze niet lang overleven in de bosrand… En onze konijntjes zijn al geboren. Over 4 weken kunnen we ze ophalen, oftewel, we hebben nog 4 weken om een hok te bouwen. Maar ondertussen was het zondag mooi weer voor een nieuwe fotoshoot.

1e Berg weg

Zaterdag 20 april 2013 Vandaag kwamen ook Mark en Astrid op bezoek met Lucas en Ilse. Dat was heel gezellig! Nog een rondje gelopen in de wijk en ons huis staat nog steeds mooi in het zicht van die kant. De vijver, en met name het eiland in de vijver en de bruggetjes, heeft toch altijd een grote aantrekkingkracht op kinderen. Doet mij ook altijd denken aan het spelen bij de sloot van vroeger… kikkervisjes vangen, met takken in het water roeien…

Verder had ik gisteravond ook al een klein beetje zand geschept, maar het gros heb ik vandaag gedaan: de berg geel zand is nu helemaal weg! De berg van Sir Ben. Hoera! En ik ben daarna ook maar aan onze monsterberg van 20 kuub begonnen. Wat een werk, maar best lekker om te doen met een zonnetje erbij. Buurman Lambert was ook in de tuin bezig en andere buren in de bosrand, dus dat maakte het wel gezellig. De bergen verminderen gestaag. Da’s mooi want dan kunnen we binnenkort met de tuin aan de slag. Iets planten enzo :-)

Zandstorm

Woensdag 17 april 2013 Het heeft hier vandaag gewaaid, of liever gezegd gestormd!!! Blij dat ik in het begin van de week nog wat geel zand op het terras gelegd had, want van het witte zand (wat volgens de zandleveranciers hier straatzand is) is zeker 5 cm afgewaaid. In het witte zand kan je niet straten, dat is gewoon ophoogzand, dus daar moet alsnog geel zand overheen. Er was een ware zandverstuiving hier, het witte zand ligt nu in de hele tuin en in de bosrand en bij de buren; eigenlijk ligt het overal in de omgeving… en zelfs het lammetje was omgewaaid. Ach gut. 

Workout

Maandag 15 april 2013 Omdat er nog zoveel bergen zand in de tuin liggen, welgeteld 3, ben ik toch maar op een doordeweekse avond begonnen aan het wegscheppen van het zand (berg 1). Het was mooi weer en een uurtje scheppen maakt veel uit, het zand schept makkelijk weg en de berg is alweer half weg. Berg 2 is grijs zand/klei achtig en berg 3 is grond, maar ook veruit de grootste berg van wel 20 m3. Berg 1 was geel zand en dat ligt nu al weer half op de plek waar straks een terras moet komen!

And back again

Zaterdag 13 april 2013 En we zijn weer terug in het hollandse weer. Gister stond op het programma om nog wat zand weg te scheppen, maar met alle regen (enorme stortbuien hier in Almere) kwam het er niet van…. Vandaag hebben we samen met Bart stenen opgehaald bij een collega. Die gaat een nieuw terras aanleggen en had de stenen van het oude terras over. En dat was voor ons een mooie kans voor onderdelen voor de insectenmuur. Vlak voordat we met vakantie gingen hebben we ook al een partij dakpannen gratis kunnen ophalen in Almere (uit de Molenbuurt, een van de eerste wijken van Almere). Dus als iemand die de blog leest nog ergens een partijtje stenen of iets dergelijks heeft liggen, houden wij ons aanbevolen. Nu eerst de hopen zand nog weg werken en dan kunnen we echt aan de slag met de tuin.

Rome here we come

Vrijdag 12 april 2013 Als bedanktje voor het vele en harde werk van Albert, Bart en Riekie aan ons huis, zijn we een weekje naar Rome met ze gegaan. Dat was afgelopen week. Aangezien het daar 20 graden was, heerlijk weer voor een terrasje, de rozen er zelfs al in bloei waren, was het alleen al daarom erg aangenaam. Maar er was ook nog vanalles moois te zien en indrukwekkende dingen te bekijken. Een kleine impressie van wat we gezien en gedaan hebben, want eigenlijk hebben we alles op de plattegrond die we bij hadden gezien. En we hebben ook erg lekker taliaans gegeten. Ciao Bella!