Ria en Rosa in de Buitenkans

Dé blog over de bouw van een bijzonder huis in Almere

Nieuw zand

Vrijdag 29 maart 2013 Wat is de wereld toch oneerlijk verdeeld. Alle gemeentes zijn vandaag dicht, maar de rijksoverheid en het bedrijfsleven werkt wel. Dus heeft Ria vandaag vrij en Rosa niet. Tja, dus mag Ria nog wat zaken voor het huis regelen. Zoals extra straatzand, plintjes verder afmaken en dergelijke. Het straatzand werd al vroeg gebracht, zoals met alles in de bouw gaat. Maar dat was wel fijn. En het ligt vooral al grotendeels op de plek waar het zou moeten komen. Ook fijn, dat scheelt een halve dag kruien! Maar straatzand in Almere is dus niet geel zoals in brabant. Weer wat geleerd.

Container

Donderdag 28 maart 2013 Vandaag is het laatste stukje van de bouw weggehaald: de afvalcontainer. Die heeft er vanaf juni ongeveer gestaan. Een mijlpaal dus! De resten piepschuin die we als opstapje voor de deur gebruikten en de afgezaagde stukken laminaat zijn er in ook verdwenen. Dat laminaat is er ook weer uitgevist zijn door de jeugd uit de wijk. Voorgaande keren belandde die dingen altijd op een later tijdstip weer in de container (door ouders en andere buurtgenoten), maar dat kan nu niet meer. Ben wel benieuwd waar het dan naar toe gaat… Of dat het nu dus in de hut blijft liggen. Wel sjiek, laminaat in je hut ;-)

De vraag of we de website in de lucht houden wordt de laatste weken ook wel gesteld. Het huis is immers gebouwd en we zijn verhuisd. Ja, we houden de website in de lucht, want het is nog niet helemaal klaar :-) De wasbak, op zolder moet nog, de garage van binnen, nog wat planken in de kasten, de plintjes en vooral: de tuin! Dus we gaan vrolijk door totdat al die zaken ook klaar zijn. En dan zien we wel verder. Maar de frequentie van de stukje zal wel iste lager worden vermoed ik. Al was het alleen maar omdat het wel mooi weer moet zijn om in de tuin te werken…  

Zandverstuiving

Woensdag 27 maart 2013 De wind was niet allen koud de afgelopen dagen (weken zou ik bijna zeggen…), maar ook erg hard. Zo hard dat we in de tuin een klein zand verstuiving hadden. Het vulzand is aardig verwaaid over de rest van de tuin. En op dit soort momenten zijn we erg blij dat we in een wijk wonen die al helemaal klaar was, op onze woning na. In Almere Poort en Almere Hout zijn op dit moment zandverstuivingen waar je U tegen zegt. Dus wij zijn blij met onze mooie affe omgeving.

We zijn sowieso erg blij met onze nieuwe stek. Mensen vragen vaak of het niet veel werk is om een woning te bouwen. Ja, dat is het zeker. En al helemaal als je geen standaard woning van een ontwikkelaar koopt, maar er een zelf ontwerpt en zelf laat bouwen. Maar het is ook wel heel prettig, want het is een uniek huis dat helemaal bij jou past (als je het goed gedaan hebt, tenminste). In de vorige woning had ik ook overdag de gordijnen vaak dicht omdat de tuin zo lelijk was (schutting, tegels, schutting). De gordijnen waren mooier dan het uitzicht naar buiten! En in dit huis kan ik een hele middag op de bank zitten en naar buiten kijken. Naar de bosrand, naar de rest van de wijk, naar onze tuin.  Het huis is zo mooi verbonden met buiten, of zoals onze architect zegt: de buiten komt als het ware de woning in. En ik wordt elke keer heel blij als ik over de overloop boven loop. Die hoge ruimte is heel inefficient als je het vanuit traditionele verkoopvloeroppervlak bekijkt zoals ontwikkelaars doen (veel ruimte op een plek die geen verblijfsruimte is), maar hij is weer heel efficient als je bekijkt hoe blij ik ervan wordt. Het geeft karakter aan het huis en elke keer als ik over de overloop loop, denk ik: wat hebben wij een mooi huis. en ik loop er elke dag wel 10 keer. De werkkamer aan de kamer en de vide zijn ook geweldig. Enje kan rondjes lopen in ons huis, rond de trapkast. dat vind ik ook leuk! Kortom, de meerwaarde van een zelf ontworpen woning zit op een heel ander niveau. Dat zit in de dingen die er speciaal voor jou zijn. Die voor jou belangrijk zijn. En een ander kiest weer net iets anders. Dat is het mooie ervan.

House warming

Zondag 24 maart 2013 Vandaag hadden we de housewarming voor de familie. Riekie had 2 dagen in de keuken gestaan en een overheerlijke high tea gemaakt. Iedereen was onder de indruk van het huis en het was heel erg gezellig. De kamer was groot genoeg om iedereen van een plekje te voorzien. En Anne ging lekker spelen in de werkkamer. En daar was die juist ook voor bedoeld. Het huis werktheel erg zoals we het ook bedoeld hebben. Dat is heel fijn :-) Hebben we het toch goed gedaan. En Emma heeft het bed waar ze binnenkort een keer in komt logeren maar vast uit geprobeerd. Inclusief gordijnen dicht en Nijntje-nachtlamp aan.

Dozen uitgepakt en Gordijnen opgehangen

Zaterdag 23 maart 2013 Gister heeft Ria vooral plinten geplakt en het stukje laminaat boven het kruipluik gemaakt. Vandaag hebben we vooral dozen uitgepakt. Albert heeft de kapstok en de klok opgehangen, terwijl Riekie in de keuken alle dingen aan het voorbereiden was voor zondag. Ondertussen heeft Riekie ook nog kans gezien om alle gordijnen op te hangen. Alles hangt dus nu! En na het uitpakken van alle dozen waren de ruimte en de inrichting wel goed zichtbaar! De boekenkast is ingericht en de dozen ervoor allemaal uitgepakt. Als iemand nog dozen wil lenen… dan hebben wij er nog wel een paar over.  

Lampen beneden

Woensdag 20 maart 2013 Albert heeft vandaag de laatste klusjes binnen gedaan: de laatste lampen opgehangen, die van beneden en een aantal andere kleine zaken. Zelfs de toiletrollen hangen sinds vandaag! Nu moeten wij de dozen nog uitpakken en dan zijn we klaar voor de eerste housewarming!

Fotoshoot

Dinsdag 19 maart 2103 Zaterdag was Cynthia op bezoek. Helemaal uit de VS, en dat betekent dat we er vandaag weer wat mooie foto’s van onze woning bij hebben. Veel foto’s van binnen. Cynthia heeft ook de fotoreportage gemaakt van onze trouwdag, dus het was een leuk weerzien. Hierbij enkele foto’s:

Ventilatiekanaal en buitenlampen

Maandag 18 maart 2013 Vandaag heeft Albert het ventilatiekanAAl afgemaakt. Natuurlijk had ik daar de vorige keer een hele mooie spelfout staan, ventilatiekaneel… Rosa heeft me er een hele dag mee voor de gek gehouden. Adriaan had het ook al opgemerkt. De rest van de lezers denk ik ook. Maar vandaag werkt de afzuigkap in de keuken en is deze netjes afgetimmerd. Nu nog 4 scharnieren binnen krijgen (met de post) en dan is de keuken helemaal af. En Albert heeft de buitenlampen opgehangen. Dus we hebben weer een “zoek de 3 verschillen” bij de foto van de voorkant van het huis. En we hebben weer een element dat nog grijs geschilderd gaat worden, als het weer beter is. Riekie was er ook weer en zij heeft de eerste boeken in de boekenkast gezet en alle meegenomen planten verpot zodat ze het weer goed gaan doen komende lente (waar blijft die eigenlijk…?).

Laminaat – deel LAATSTE

Vrijdag 15 maart 2013 Het sneeuwde weer eens vandaag. Voor de verandering. Het is wel een mooi gezicht en ons huis lijkt ook echt gemaakt voor mooie sneeuw-plaatjes. Dus vandaag maar weer binnen klussen. Dat zand in de tuin komt wel als het echt lente wordt (en Aurora weer beter is). Dus vandaag hebben Riekie en Ria het laatste deel laminaat gelegd. In de technische ruimte moest nog een stukje laminaat komen. Maar een paar m2, maar aan elke plank moest wel drie keer iets gezaagd worden: (een van) beide kanten schuin en uitsparingen voor leidingen. Maar na een ochtend goed samenwerken is dat prima op orde gekomen! Zelfs een deel van de plakplinten is al gelegd. Niet allemaal, want halverwege waren die natuurlijk op… Uiteraard, de wet van Murphy. De nieuwe zijn inmiddels al weer besteld. En Albert heeft ook weer allerlei kleine klusjes gedaan en een grote: het ventilatiekaneel in de keuken. Zodat de afzuigkap zijn afgezogen lucht ook buiten kwijt kan. Het deel dan vanuit binnen gezaagd kon worden is klaar, volgende week de rest vanuit buiten.

Lampen

Donderdag 14 maart 2013 Vandaag heeft Albert weer wat lampen opgehangen. Het lijken allemaal wat minder spectaculaire klusjes dan elektra aanleggen, of isoleren, maar ze zijn allemaal wel noodzakelijk. En wij zijn heel blij dat we al bij dit stadium zijn aanbeland. Riekie heeft allerhande klusje gedaan. En net als de klussen van Albert vandaag zijn ze wat minder zichtbaar en kosten ze alles bij elkaar toch ngo best veel tijd. Maar de volgende lampen hangen weer: de lamp in de kamer en de lampen onder de kastjes bij het aanrecht. Hoera!!!