Ria en Rosa in de Buitenkans

Dé blog over de bouw van een bijzonder huis in Almere

Hoog bezoek

Woensdag 30 januari 2013 Nee, vandaag kwam niet Koningin Beatrix langs. Die was elders druk haar verjaardag voor te bereiden. Vandaag kwam wethouder Ed Anker langs in Almere Buiten en hij deed ook de Buitenkans aan. Dinah en ik lieten hem de Buitenkans zien. Daarbij maakten we een wandeling door de wijk langs het mandelige groen. Helaas moest de wethouder eerder weg, dus hebben Olaf de Koning en Dinah een blik in onze woning geworpen. Daar helaas geen foto’s van. Wel van Albert. Albert was alleen vandaag en is weer hard aan de slag geweest met de leidingen.

Ventilatiegaten voor de kruipruimte

Dinsdag 29 januari 2013 Dirk en Arie waren er vandaag weer om de laatste dingen te doen: een paar plankjes monteren in het verborgen kastje en de naden van de dagkanten kitten. Die naden zijn perfect afgekit. Geen kier meer te zien. Ook het glas in de deur van de hal zit er nu perfect in. Mooi strak en passend bij het huis. Als laatste hebben ze vandaag de sleutel in geleverd. Een historische dag. In meerder opzichten, want vandaag zijn ook de ventilatiegaten van de kruipruimte aangebracht. De aannemer had ervoor gekozen om die niet mee in te laten storten, maar om ze achteraf erin te boren. De exacte plek had wat hulp van Albert nodig zodat deze vakmannen niet door onze wapening heen zouden boren. En nu zitten er dan eindelijk: de muis-dichte-ventilatieroosters waar de gemeente zoooo bezorgd over was dat onze bouwvergunning er 8 weken door vertraagde. De circel is rond, we gaan bijna verhuizen.

Installaties

Maandag 28 januari 2013 Albert was vandaag weer aan het werk aan de installaties. Dat doet hij altijd stilletjes. Iedereen is druk ergens aan bezig met de nodige kabaal en aandacht, en Albert gaat in de luwte gestaag met zijn installaties door. En het schiet ook al aardig op. Vandaag een special met foto’s van Albert zijn werk. 

Winterse fotoshoot

Zondag 27 januari 2013 We hadden al een mooie foto reportage van de buitenkant van het huis afgelopen herfst. Maar nu ook een mooie fotoreeks met de sneeuw. Nog net, want het begint te dooien. Bij de foto van de westgevel met de zon (6e foto), zie je goed wat wij graag wilden: een transparante zuidwest hoek, zodat je door de ramen van de westgevel en door de zuidgevel weer naar buiten kijkt. Op de begane grond, in onze slaapkamer en zelfs op zolder! 

Laminaat – deel 2

Zaterdag 26 januari 2013 Wim heeft de badkamer verder gevoegd. Een heel karwei, omdat we zoveel mozaiek-tegeltjes hebben en dus ook heeeeeel veeeeeel voegen. Hij is ver gekomen, driekwart van de badkamer is nu gevoegd, maar het laatste deel komt volgend weekend. De badkamer lijkt wel weer groter door de witte voegen. En het staat sjiek! Wij hebben zelf ondertussen de laatste twee ruimtes van de eerste verdieping van laminaat voorzien. De middelste slaapkamer en de kast bij de badkamer. De eerlijkheid gebied te zeggen dat Rosa degene is die zich daarin gewurmd heeft. En zo ontdek je aan den lijve hoeveel ruimte die kast eigenlijk wel niet heeft. Ongelofelijk.

De schilder komt woensdag de deuren schuren, zodat we volgend weekend de deuren kunnen schilderen, en daarna de deuren kunnen afmonteren! Plinten afmaken, gordijnen ophangen en lampen monteren en dan zijn de slaapkamers op de eerste verdieping klaar!

Komende week worden beneden ook de laatste zaag-, schuur- en timmerwerkzaamheden uitgevoerd. Dat betekend dat we vanaf volgend weekend ook beneden laminaat kunnen gaan leggen. Dat zal een verschil zijn :-)

Trapkast

Vrijdag 25 januari 2013 Dirk was vandaag alleen. Arie had een vrije dag om nog een dagje te kunnen schaatsen. En Willem zat nog thuis natuurlijk. Dirk heeft de omgeving van de trap verder van planken voorzien. En dat maakt het weer heel mooi af. Hij was er zelf ook wel tevreden over. Wij ook. Overigens wordt het kleine kastje van de boekenkast (aan de linkerkant) nog met een deurtje afgewerkt. Een verborgen deurtje. En Wim was er vanmiddag ook weer om de badkamer te voegen.

Pergola!!!

Donderdag 24 januari 2013 De pergola hangt! De mannen zijn er de hele dag mee bezig geweest, maar hij hangt dan ook prachtig! Net als de planken op de trapkast maakt hij het huis en de garage helemaal af. De garage is niet langer een los doosje, maar hoort nu echt bij het huis. Albert heeft de mannen flink meegholpen. En desondanks ook nog tijd gevonden om verder te werken aan de ketel.

Aftimmeren

Woensdag 23 januari 2013 Dirk en Arie zijn druk bezig met aftimmeren en het gaat hard de laatste dagen. Sinds de deuren goed op maat zijn en in de deuropeningen passen, gaan het aftimmeren snel. Gister hadden ze al het tafeltje voor de TV gemaakt. Maar omdat het laminaat van beneden er nog voorligt, zie je het niet zo goed op de foto, sterker: het werkt wat desorienterend.  Vandaag hebben Dirk en Arie de planken tegen de wand van de trap bevestigd. En dat ziet er mooi uit! Tot de verbazing van de timmermannen zelf. Ineens is het geen stukje wand bij de zuidgevel meer maar een echt onderdeel van het huis. Het maakt de ruimte af. Wat een paar plankjes wel niet doen…

Maar we hadden Arie vandaag in plaats van Willem, want Willem heeft gister in de loods van de aannemer met het op maat zagen van deze plankjes in zijn hand gezaagd. Met de circelzaag! Tot op het bot. Aaaauuuuwwwww!!!! Dus dat is nu gehecht. Maar een goede reden dat Willem er niet is. Vandaar Arie. Welkom Arie.

 

Verder heeft Liander na 5 keer vragen nu ook hun kabel wegegehaald. Hulde… De Keukenkampioen doet er ook maar 4 weken over om een vraag te snappen en doet er dan nog 5 weken over om 1 kastje te leveren. Wie heeft toch ooit beweerd dat marktwerking betere kwaliteit oplevert??

De Buitenkans by night

Dinsdag 22 januari 2013 Vanavond hadden we de eerste Buitenkans (VVE) vergadering in het nieuwe buurthuis. Omdat die nog niet helemaal af is moesten we onze eigen mok en stoel meenemen. Dus toen we die in de woning ophaalden zagen we ook het buurthuis met licht aan vanuit onze woonkamer. De Buitenkans en het buurthuis by night… vanuit onze kamer…. heel mooi. Ook het uitzicht op de boskamer ten zuiden van ons zag er mooi uit. We kunnen niet wachten om te gaan verhuizen.

Werkkamer en Kast overloop

Maandag 21 januari 2013 Vandaag zijn de timmermannen weer druk bezig gweest. Het blad in de werkkamer zit op zijn plek en de kast op de overloop is nu ook van binnen klaar. Daar is de ventilatieschacht afgetimmerd en zitten er nu vier mooie planken in zodat wij hem als linnenkast kunnen gaan gebruiken. Of althans een moderne variant daarvan. Albert is druk bezig geweest met het boilervat. Daar zitten nu al enkele koppelingen aan en de isolatie is aangebracht.