Ria en Rosa in de Buitenkans

Dé blog over de bouw van een bijzonder huis in Almere

Steiger weg!

Dinsdag 30 oktober 2012 Vandaag is het laatste deel van de steiger ook weg gegaan! Bart en Albert hebben de matten voor de vloerverwarming gelegd vandaag en alvast een aantal leidingen op de begane grond. Het gaat goed met het leggen van de vloerverwarming. De mannen van de aannemer hebben vandaag de lewis-vloer gelegd in de badkamer. Daarvoor hadden ze latten nodig van 22mm dik en laten we net nog en paar planken van de gevel over hebben die 22mm dik zijn. Dus onze hagelwitte badkamer heeft een rode ondervloer… wel een mooi gezicht. En de voordeur moet wat bijgewerkt worden. Er moet 2 cm vanaf aan de onderkant. De dekvloer komt nl. 2 cm hoger komen dan de bedoeling was. Het was of de 5 deuren in de kamer lager of de voordeur hoger. Dus er zit een tijdelijke voordeur in even.

Planning

Maandag 29 oktober 2012 Het gaat ineens heel snel met het werk aan de gevel. Vandaag zijn de kantplanken van de garage gezet. Morgen nog de laatste delen van de kantplanken aan de woning aangebracht, nog ondersabelen van alle kantplanken en dan zijn alle grote zaken van de gevel klaar. Nog wat kleine dingen: een paar waterslagen  en de pergola moeten nog komen en gemonteerd worden, en dat soort dingen. Komende week wordt binnen door Bart en Albert de vloerverwarming gelegd en dan gaat er maandag 5 november de dekvloer in. Dat betekent dat de aannemer over een week of twee/drie met zijn grote werkzaamheden klaar is, en de keet, bouwhekken, container ed weg kunnen. Daarna Moet de aannemer de badkamer waterdicht maken, de deuren aanbrengen an afhangen en de dagkanten  aftimmeren. Voor ons is het na de dekvloer nog een beetje (overzichtelijke) afbouw. Meer een stevige verbouwing, dan een een stuk nieuwbouw. Dan moeten de keuken en de badkamer nog, een vloer erin en de muren schilderen. Dat klinkt toch vrij overzichtelijk nog :-D

Fotoshoot zuid-, west- en noordgevel

Zaterdag 28 oktober 2012 Vandaag hebben we wat zaken opgeruimd, omdat volgende week de vloerverwarming gelegd gaat worden. Maar het meest bijzondere aan vandaag was wel het mooie weer en dus hebben we een kleine fotoshoot gemaakt van de zuid- en west- (en een beetje noord)gevel. Voor de oostgevel stond de zon aan de verkeerde kant. Mooi he?

Stukadoor

Donderdag 25 oktober 2012 Hij zou gister langs komen, maar vandaag was er dan eindelijk de stukadoor met de laatste pleisterlaag. In de goede kleur wel te verstaan. Dus dat was nog wel een spannend moment. Het is dezelfde kleur als het hout, maar door de andere textuur en andere lichtopval ziet het er toch anders uit. Een beetje donkerder en een beetje groener zelfs. Maar het moet nog goed drogen, dus de vraag is hoe het er dan uitziet. Bij de testkleuren was het grijze stucwerk lichter dan het grijze hout. Maar de groene gloed komt in het stukwerk op de gevel veeeeeel beter tot zijn recht dan in de kleurentest. Nu het stukwerk klaar is, mag ook eindelijk de steiger weg. Dat gebeurt volgende week.

Winddicht

Donderdag 25 oktober 2012 De mannen zijn met de kantplanken begonnen en daarom zijn eerst alle kieren en gaten die er nog in en rond de fundering zaten dichtgemaakt. Nu is het huis niet alleen glasdicht, maar officieel ook winddicht. En dat maakt veel uit voor de temperatuur binnen! De stapel kantplanken die al 4 maanden stond te wachten, is nu eindelijk aan de beurt!!!

Sedumdak garage

Woensdag 24 oktober 2012 Als je griep hebt en een paar dagen niet kunt kijken lig je meteen ver achter met betrekking tot de voorgang van het huis. Zeker  in een week als deze waarin eigenlijk wel heel erg veel gebeurt aan/bij/met het huis. Ook het verslag ligt dan even achter, maar bij deze weer bijgewerkt.

Vandaag kwam de garage eindelijk onder het zeil vandaan en zie je het mooie grijze doosje dat Adriaan ontworpen heeft. Er komt nog een pergola die voor de verbinding van de garage met het huis zorgt. En als je ziet hoe bescheiden de garage is vergeleken met het huis, kun je je bijna niet voorstellen dat de welstandscommissie er 2 vergaderingen over gedaan heeft om het goed te keuren. Enfin, de dakdekker is vandaag goed aan de slag gegaan en heeft niet alleen het EPDM op het dak aangebracht, maar ook het sedum er al op gelegd.  Dat is een mooi gezicht! En al veel sneller dan wij dachten. Ik had verwacht dat dat een van de laatste acties zou zijn, maar mooi dat het er al ligt. We kunnen de geit van stal halen! Het sedum voor het dak van de uitbouw ligt nog even in de wacht totdat ook de kralen er zijn en alles in een keer bevestigd kan worden.

Rioolaansluiting

Dinsdag 23 oktober 2012 Ruim een week nadat het aangevraagd is, wordt vandaag de riolering aangelegd. Da’s best een goede service van de gemeente. Het is al weer een bijna 5 maanden geleden dat we de afvoer voor het laatst hebben gezien… Op de achtergrond zie je ook de stucadoor. Morgen zet deze de spachtelputz-laag op de muur en dan kan donderdag het laatste deel van de steiger weg.

Data aansluitingen & Whitewash test

Zaterdag 20 oktober 2012 Vandaag kwam Bart weer een dagje meehelpen met de data aansluitingen. De elektra zit er helemaal in, maar de data voor internet, tv en telefoon moesten nog. Ook hebben we een test gedaan om te zien of we de whitewash goed zelf konden aanbrengen, en die is gelukt. De vlekkentest liet nog wel zien, dat we enkele stukken moeten schuren, willen de vlekken niet al te zichtbaar zijn.

Christo

Vrijdag 19 oktober 2012 Het is een en al garage wat deze week de klok slaat. Vandaag is het het dak van de garage onder het goede afschot gelegd en is de isolatie daarop aangebracht. Daarna is het ingepakt als een echte Christo. Want het moet natuurlijk in het weekend ook droog blijven binnen…. Volgende week komt de loodgieter er EPDM opmaken.

Wij hebben zelf het dak van de uitbouw van het juiste afschot en opnieuw van isolatie voorzien. Dat waterde de verkeerde kant in af, en aangezien dat ook de zwakke kant van het huis was met de lekkages, was dat niet geruststellend. Maar in een ochtend was dat ook weer verholpen.