Ria en Rosa in de Buitenkans

Dé blog over de bouw van een bijzonder huis in Almere

Meterkast

Zaterdag 29 september 2012 De meterkast is vandaag gemonteerd. Daarmee is een belangrijke stap gezet, want zodra de steiger weg is, kunnen de we het gas, water en licht offficieel laten aansluiten. Dan hebben we de bouwaansluiting niet meer nodig. Wij hebben ondertussen de laatste rode planken geschilderd. Er waren er een achttal te kort. En we hebben de ballsutrade voor de 1e keer geschilderd.

Ballustrade gearriveerd

Vrijdag 28 september 2012 De onderdelen van de ballustrades voor de westgevel zijn gearriveerd. Omdat (als het goed is) eind volgende week de steiger weggaat, moeten dan ook de ballustrades voor de 1e en 2e verdieping gemonteerd zijn. De ballustrades zijn zwaar en moeten gemonteerd worden als de steiger er nog is. Dat betekent nog wat schilderwerk voor ons :-)

De mannen zijn vandaag druk met de zuidgevel verder gegaan en ook daar begint de gevel kleur te rijgen en het beeld al aardig te worden wat Adriaan bedacht heeft. De details pakken ook allemaal goed uit. Zo goed, dat dat geen toeval is.

Noordgevel klaar!

Donderdag 27 september 2012 De noordgevel zit er helemaal tegen al! De westgevel is bijna klaar en met de zuidgevel is ook al begonnen. Het gaat hard met de gevel. Wanneer de stucador komt is nog wat onduidelijk, maar als hij komt is ook de oostgevel bijna klaar.

Filmpje afbouw

Woensdag 26 september 2012 Er is weer een filmpje van Jan Frans! Over de afbouw van onze woning. Je ziet Maurice, Wouter en Sebastiaan de rode planken op het dak monteren. De kolom en balk zijn hersteld en wij zijn zelf bezig met de meterkast, het leggen van de vloeren en het afhalen van de schildertape.

3 jaar

Dinsdag 25 september 2012 De mensen die er 3 jaar geleden bij waren, weten het wel: vandaag zijn we 3 jaar getrouwd! Dat hebben we gevierd door een dagje klussen aan het huis. Romantisch he? Niet echt, maar wel gezellig!  We hebben lekker geklust en taart gegeten met de mannen die onze woning bouwen. We hebben verder geschuurd en geschikderd. De mannen haddenw eer veel gezaagd, dus dat was hard  door werken voor ons. Albert heeft weer verder aan de leidingen gewerkt. De stopcontacten zijn weer verder afgemonteerd. De mannen hebben verder gewerkt aan de noordgevel. Ze hebben het grijs van de uitbouw vandaag gemonteerd. Ook een mooi gezicht!

Maar die 3 jaar betekent ook dat we al drie jaar met de woning bezig zijn. In augustus 2009 hebben we een optie genomen op onze kavel. We zijn lang bezig geweest met de voorbereidingen. Constructieberekeningen, bouwvergunning, aannemer zoeken en dergelijke. Fijn dat het nu eindelijk gebouwd wordt. En het wordt goed gebouwd. Van het deel van de aannemer komt het einde in zicht. Als het weer mee zit, kan binnen 2 weken de steiger weg.

Noordgevel

Maandag 24 september 2012 De noordgevel is vandaag voor een groot deel gemonteerd. Het stukje boven de uitbouw moet nog, maar verder is het rode deel van de noordgevel aardig op orde. Ondanks de regen en wind, want de weg naar onze woning lag helemaal bezaaid met takken en bladeren. Maar als je nu de wijk indraait, dan zie je de mooie rode gevel van onze woning al bij binnenkomst.

Scandinavisch gevoel

Vrijdag 21 september 2012 Nu de west- en de noordgevel meer vorm beginnen te krijgen, krijgen wij een heel scandinavisch gevoel. Het grijs en het rood kleuren heel goed bij elkaar. De gevel heeft een mooie diepte als je er zo voor staat. En de details zijn goed en de planken sluiten perfect aan. De grijzen planken zijn strak gezaagd en heel mooi bevestigd (en mooi geschilderd natuurlijk!). Vandaag heeft ook de stucadoor een poging gedaan om de voorgevel te stucen, maar dat is niet gelukt. Zijn leverancier had hem de verkeerde lijm meegegeven. Hij kon onverrichter zaken weer terug. Volgende week doet hij weer een poging. Blijft moeilijk: uitleggen dat je een houten wand gestuct wilt hebben.

Grijze delen bevestigd!

Donderdag 20 september 2012 Vandaag zijn de eerste grijze delen bevestigd. Van te voren dacht ik niet dat dat iets bijzonders zou zijn. We zijn tenslotte al enkele weken planken tegen de gevel aan het bevestigen. Maar de grijze delen geven echt karakter aan de woning. Het zijn de details bij de rode schil, maar de grijze planken kleuren zo goed bij de kozijnen (zelfde kleur) en zijn echt goed gemonteerd. Adriaan zie je de spatlijnen weer? Maar juist deze grijze planken en de verschillende details geven het huis allure. Aan dit soort zaken kan je echt zien dat we met een getalenteerd architect gewerkt hebben.

Als we nog wat mooie dagen hebben komende week, dan kan volgende week de steiger weg. Dan komt de woning pas echt goed tot zijn recht. Ik ben heel erg benieuwd hoe dat er uit ziet!!!

Overigens hebben de mannen een beschut plekje gebouwd tegen de regen. Als het de komende dagen blijft regenen, kunnen ze toch de planken monteren, zonder door en door nat te worden.

Dak is klaar

Woensdag 19 september 2012 Ondanks de regen hebben de mannen toch nog een paar droge uren weten te vinden om de flauwe daken verder af te maken. Het zagen is bijna klaar, dus ik ben benieuwd wat ze gaan doen als het zaagwerk op is en het blijft regenen… Op een beetje schilderwerk na zijn de daken nu klaar! De ruimte die niet rood is, wordt straks ingenomen door zonnepanelen of zonnecollectoren.

En Albert is druk binnen bezig geweest. De dakdoorvoeren zijn ook aan de binnekant klaar en de eerste stopcontacten zijn afgemonteerd!!

Het patroon, iedereen vraagt ernaar

Ria en Rosa krijgen regelmatig de vraag wat nu de logica achter het patroon van planken is. Daarom hebben zij gevraagd of ik daar een verhelderende toelichting op kan geven. Ik kan er heel kort over zijn: er is geen patroon, de afwisseling van brede en smalle planken is volstrekt willekeurig.

 

Maar er zijn wel degelijk redenen waarom die willekeurigheid erin is gebracht:

 

- Er is mag geen twijfel mogelijk zijn: dit is geen fabrieksproduct, dit is ambacht. Iedere plank is met zorg uitgekozen en aangebracht.

 

- Een van de materiaal concepten van deze woning is: hoe dichterbij je komt hoe meer texturen de gekozen materialen bieden. Op afstand zie je een heldere vorm met krachtige kleuren. Kom je dichterbij dan ontdek je dat daar een patroon in lijkt te zitten. Kom je nog dichterbij dan ontdek je dat dat patroon willekeurig is, maar zie je opeens door de gekozen verf ook nog de textuur van het hout, de nerven, de noesten. Dat gebeurt straks ook bij het stucwerk: op afstand strak en modern, van dichtbij wel degelijk een grovere, meer natuurlijke structuur. Je ziet ook de groene zweem in de grijze kleur, alsof die de groene omgeving reflecteert.

 

Dus om de gemoederen te bedaren: er is geen mathematische logica, maar een logica van beleving van materialen.