Ria en Rosa in de Buitenkans

Dé blog over de bouw van een bijzonder huis in Almere

Elektra – dag 6

Dinsdag 31 juli 2012 De elektra is weer goed opgeschoten. Het einde komt in zicht. De meterkast zit er goed in. Ook nog foto’s gemaakt bij de buurman van zijn meterkast om te kunnen zien of wij het een beetje goed doen. Dit ivm het aansluiten van de officiele aansluitingen. Daar schijnen ze hier ook weer heel streng mee te zijn. Wat niet eigenlijk. Volgende keer wordt het een hutje ergens waar er weinig regels zijn. Enfin, morgen gaan we draden trekken.

Van de gaten die we moeten boren komt wel heel erg veel houtsnipper-afval. En wie schets onze verbazing dat we dat ergens in de winkel voor veel geld hebben zien liggen… nu begrijpen we alle mensen die in de afvalcontainer struinen. Dat levert geld op ;-) Ons ook, overigens, want dan hoeft er minder te worden afgevoerd. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat allerlei onderdelen gereclycled worden en dat iedereen er blij mee is. Misschien moeten we de houtsnippers ook in zakjes doen en verkopen…

Elektra – dag 5

Maandag 30 juli 2012 Dag 5 van de elektra was vandaag. De begane grond ligt er na afloop bijna helemaal in. Bart en Albert hebben weer hard gewerkt. Ook de leidingen bij de keuken zitten ern nu in en voor de duidelijkheid hebben we maar op de muur geschreven waar wat komt.

Morgen is de garage aan de beurt en wordt de beane grond verder afgewerkt.

Schilder statistieken

Zondag 29 juli 2012 Veel mensen vragen hoeveel we nu precies geschilderd hebben en of het niet ging vervelen. Het antwoord is heel simpel, nee het ging niet vervelen, het is juist heel erg fijn om zelf ook een stuk van je eigen huis te bouwen. En om te weten dat de verf echt goed op de gevel zit en dat die gevel dus een heel stuk langer meegaat. Dat geeft een goed gevoel. Wel duurde het heel erg lang en nam het al onze tijd in de weekenden in beslag. Dus is het ook wel weer heel fijn dat die klus er nu opzit.

Ik had eerder al een inschatting gemaakt van het aantal m2 dat we moesten schilderen. Maar nu we klaar zijn en een schilderstaat hebben, heb ik even precies uitgerekend welke opgave we aangegaan zijn. Welnu we hebben 4.500 strekkende meter planken. Dat is dus 18.000 meter schuren. Met de hand. Want het hout is te wisselend om het met een schuurmachine te kunnen doen…

En we hebben 600 m2 aan planken. Ze overlappen deels op de gevel, vandaar dat het meer is als het uiteindelijke officiele oppervlak van de gevel. Maar elke plank heeft twee kanten en moet 3x geschilderd worden en dan komen we op een verbijsterende 4.000 m2. Daarop hebben we 130 liter primer geschilderd en 230 liter verf (140 rood en 90 grijs).

We hebben in totaal 25 dagen met gemiddeld 4,2 man geschilderd, dus komen we aan zo’n 850 manuren aan schuren en schilderen voor de gevel. Dank aan iedereen die meegeholpen heeft!!!

Elektra – dag 4

Vrijdag 27 juli 2012 Vandaag hebben Bart en Albert weer hard aan de elektra gewerkt. De leidingen op de 1e en 2e verdieping zijn nu helemaal klaar. Inclusief het monteren van de dozen. Die zitten er ook allemaal in. Maandag gaan de leidingen er op de begane grond in.

Warm weer

Donderdag 26 juli 2012 Het is altijd een interessant gespreksonderwerp: het weer. Maar het weer is nu toch wel atypisch. Na een hele warme week begint de grond op de kavel zelfs al weer uit te drogen. De grond bestaat voornamelijk uit krakkelee. Alsof er daarvoor geen bakken met regen is gevallen…

Het bijzondere weer werd natuurlijk al aangekondigd door de sneeuw bij het aanvullen van de kavel. Daarna hitte bij de fundering, zo erg dat die zelfs natgehouden moest worden om  niet te scheuren. Regen tijdens de bouw van het houtenskelet en nu weer een stevig warme week tijdens het aanbrengen van de elektra. Ben benieuwd wat het weer ons verder gaat brengen. Als de orkaan maar uitblijft totdat de kolommen en de balk hersteld zijn…

Elektra – dag 2

Woensdag 25 juli 2012 Verder met de elektra vandaag. Daar waren we gister mee begonnen en dat ging heel goed. Vandaag weer. De elektricien zorgt ervoor dat we goed tempo maken. Ik was vandaag zelf ook een dagje vrij om te helpen. Vandaag zijn de 1e en 2e verdieping helemaal klaar gemaakt. Met de buizen dan. De draden moeten uiteraard nog getrokken worden. Daarvoor moest nog wel veel geboord worden. Maandag doen we de buizen van de begane grond. Daarvoor heb ik vandaag de keuken op de muur uitgezet. Dat was leuk om te doen! Nu weten we exact waar de stopcontacten moeten komen.

Leidingen – Elektra

Dinsdag 24 juli 2012 Nog geen maand geleden was Enicon nog bezig met het bouwen van het houten skelet, en ondertussen zit er al een waterdicht dak op, is 50% van de gevel definitief waterdicht, zijn alle ramen al geplaatst en alle kozijnen al weer binnen en buiten geschilderd.

Vanaf vandaag beginnen we ook officieel aan het leidingwerk. Te beginnen met de elektra. De electricien was er vandaag al om 7.00u en we hebben een goed begin gemaakt vandaag. De leidingen voor het elektra van de eerste verdieping liggen er al helemaal in! 

Filmpje rondleiding in het huis

Maandag 23 juli 2012 Vandaag moesten Rosa en ik weer gaan werken. Gelukkig wilde mijn broer ons ook komen helpen, dus die is vandaag met mijn vader aan de elektra begonnen. We helpen tussendoor wel een dagje mee af en toe, maar de hele week gaat even niet. Er moeten ook centjes binnen komen om een en ander te financieren natuurlijk.

Vorige week kwam zus Linda en zwager Peter met de kinderen langs en Peter heeft daar een leuk filmpje  van gemaakt!

Laatste keer schilderen

Zaterdag 21 juli 2012 Vandaag was een historische dag: we zijn voor de laatste keer wezen schilderen in Zaandam. Gister en vandaag zijn we nog druk aan het schilderen geweest en de planken voor de gevel zijn nu allemaal geschilderd. Dit gedeelte van het zelf het huis bouwen is klaar :-D

Een last valt daarbij wel van onze schouders, want nu hoeven we alleen nog maar aan het huis te schilderen. Nu moeten ze nog tegen de gevel en op het steile dak. We kunnen niet wachten! Maar dat moet natuurlijk wel, want de planken gaan pas na de bouwvak tegen de gevel en op het dak!

We waren met de vaste schilderploeg: Albert, Riekie, Bart, Rosa en Ria.

Plas- en drasmilieu

Vrijdag 20 juli 2012 De regen heeft onze kavel veranderd in een levendig plas- en drasmilieu. De zone rond het huis lijkt wel een slotgracht als het hard regent. En de tuin daarom heen wemelt van de kikkers en naaktslakken, terwijl alles wat groen is met een razend tempo groeit.