Ria en Rosa in de Buitenkans

Dé blog over de bouw van een bijzonder huis in Almere

Trap naar zolder

Vrijdag 29 juni 2012 De trap naar zolder is vandaag gemaakt. De kolom moet nog wel goed gesteld worden, maar voor de rest is de trap er. Gister zat er een trede in, maar daarbij heeft Rosa wel heel mooi geposeerd.

Verder zijn er gister weer een aantal kozijnen ingegaan, zijn er weer meer dingen vastgeschroefd, de laatste zaken op maat gezaagd en de eerste regels bevestigd. Ook het laatste kozijn is aangekomen, dat voor de zolder. Dat zal met de hand naar de zolder getakeld moeten worden. Stevige klus voor volgende week…. 

Kozijnen, afplakken en afschroeven

Woensdag 27 juni 2012 Het afbouwen is begonnen, maar het houten skelet is nog niet klaar. De mannen van het massief houten skelet zijn nog tot en met vrijdag bezig om alles af te schroeven en af te plakken. De schroeven zijn om alles stevig in elkaar te zetten en het afplakken is om het geheel winddicht te maken en alle kieren af te dichten.

Verder zijn de mannen van de aannemer met de kozijnen begonnen. Dat was gister ook al, maar zo snel als de afgelopen dagen zal het nu niet meer gaan. Wij moeten ook weer even aan het langzamere tempo wennen. En er zijn minder problemen om op te lossen… dus zijn we begonnen met het schuren van de kozijnen, zodat we die morgen kunnen schilderen. Doen wij ook weer wat nuttigs. De regels voor de afwerking van de buitengevel zijn inmiddels ook gearriveerd. En het lossen gaat ook wat makkelijker zonder die enorme kraan en vrachtwagen die alles blokkeren.

De afbouw is begonnen

Dinsdag 26 juni 2012 Na vijf dagen van 6.15 tot 9.30 op de bouwplaats te zijn geweest, is vandaag het vooruitzicht dat we al tegen vijf uur al klaar zijn en naar huis mogen. Wat een luxe!

Vandaag zijn de mannen die het houtenskelet gebouwd hebben begonnen aan het goed vastschroeven van alles en het afmaken van de kleine klusjes, zoals het aanbrengen van de traptreden, het opvullen van de gaten met houten propjes, en het afplakken van de naden. Dat ging heel erg goed.

Maar vandaag kwamen ook de mannen van de aannemer! Maurice en Wouter zijn begonnen met het zetten van de ramen. De ramen in het binnenblad staan al en die in het buitenblad worden morgen neergezet. De isolatie is ook gekomen, dus als de regels er zijn kan de gevel verder bekleed worden. De regels en isolatie worden eerst aangebracht en daarna de planken die we geschilderd hebben.

Voor ons viel er wat minder te doen. Niet in de weg lopen in elk geval, maar er waren wat minder problemen om op te lossen dan de dagen ervoor. Toch ook maar een professioneel iemand ingehuurd voor de afwerking van de balken, kolommen en wanden. Dat was een heel erg nuttig gesprek.
 

De vijfde dag

Maandag 25 juni 2012 God schiep de wereld in zes dagen en ons huis werd gebouwd in vijf dagen. Althans het houten skelet werd neergezet in vijf dagen. Vanaf morgen begint de afbouw. Maar het neerzetten van het houten skelet was wel een hele bevalling!

Hier de foto’s van de vijfde dag. De laatste twee platen waren ook meteen het hoogste punt. Dus de vlag kon uit!

De vierde dag

Zaterdag 23 juni 2012 Ken jij ze, de bouwvakkers die om 6.30 komen, om 21.00u weggaan en er ook op zaterdag weer staan? Wij wel. Ze bouwen ons huis. Aan de inzet van deze ananemer ligt het niet, maar bij de voorbereiding van onze woning zijn toch wel een aantal dingen flink mis gegaan bij de leverancier. Vandaag is het zaterdag, en volgens de belofte van de leverancier zou gister op het eind van de dag het hele huis klaar zijn. Dat is helaas niet het geval. Gister stonden de wanden van de 1e verdieping grotendeels. Vandaag zijn ze verder gegaan met de vloerplaten van de 2e verdieping, de 2e verdieping zelf en de dakplaten van het lage dak. Het ziet er weer geweldig uit, en het begint nu echt een huis te lijken! En ook het uitzichtis briljant!!

Het weer was vandaag wel iets beter dan vrijdag en donderdag, maar helemaal bui vrij was het nog niet. Gelukkig hebben ze vandaag een deel van het dak er al op weten te leggen en hebben we (zelf!) de naden met tape dichtgeplakt, zodat het daar niet door naar binnen zal regenen. Niet door het dak in elk geval, want er zitten nog geen ramen in de raamopeningen dus als het erg schuin regent dan komt er nog wel wat water binnen. Maar wat een mooi huis begint het te worden! Hulde aan onze architect: Adriaan Boertjes.  

 

De derde dag!

Vrijdag 22 juni 2012 We hebben zeldzame bouwvakkers die ons huis in elkaar zetten: ze komen om 6.30u en gaan pas om 21.00u weer weg. En dat al drie dagen op rij. Maar hun inzet kon niet voorkomen dat de woning vannacht TOTAAL natgeregend is. De platen op de vrachtwagen zijn netjes beschermd en afgedekt, maar de geplaatste platen niet. En omdat er nog geen verdiepingsvloeren lagen is de hele begane grond verregend. Volgens de leverancier kan dat geen kwaad, maar ik moet het eerst nog zien. Het weer is al in een aantal onderdelen geslagen. Dat kan er nog wel afgeschuurd worden, maar dat is dan toch wel weer heel erg veel schuurwerk extra. Ben benieuwd hoe dat opgeleverd wordt. Dit is toch wel de grootste domper tot nu toe. In onze planning was helemaal gericht op het plaatsen van het houten skelet in een droge periode. Wij hadden week 21 bedacht, tot nu toe de mooiste week van dit jaar, omdat dit statistisch de droogste week van het jaar is. Dat weet je nooit 100% zeker, maar eind mei is bijna altijd mooi weer. Nu we 4 weken later zitten geven de voorspellingen aan dat het de komende dagen veel blijft regenen. En dan zijn er de kleine dingen die niet goed zijn gegaan in de fabriek: enkele plaatafmetingen kloppen niet, dus die moeten op de bouwplaats bijegwerkt worden. En de sparingen voor de elektra zijn rond 30 terwijl ze rond 40 moesten zijn, dus die moeten ook allemaal bijgeboord worden. En dat kan alleen voor de lagen stopcontacten, de hogere boringen zijn te diep (1,05 meter) voor een handboor. Daar moeten dan sleuven gemaakt worden die later weer opgevuld moeten worden. Dat wordt er ook nooit mooier op…

Verder zijn de kolommen en balken niet goed uitgevoerd. Ik werd er even knap chagerijnig van: onze extra-mooie-kwaliteit wanden zien er niet uit en ook de dragende delen van het huis zijn niet momentvast uitgevoerd. Maandag komen de projecteldier en de directeur langs. Ik denk dat we een paar stevige onderwerpen te bespreken hebben.

 

Enfin, maar afgezien van de regen en de niet-momentvaste verbindingen is de bouw geweldig. Het gaat met een gigantische snelheid. Er worden 5 vloerplaten in een uur gelegd. En dan waren er ook nog drie platen 2 cm te lang, waardoor dat er afgezaagd moest worden. Het huis wordt echt helemaal zoals wij het gedacht hadden. De ruimtes komen geweldig uit en ook de buitenkant is geweldig mooi in verhouding. Jan Frans is ook al een aantal keer komen filmen, dus we hebben snel een mooi filmpje om de bouw te kunnen laten zien. Nu moeten jullie het nog even met de foto’s doen.

Vandaag regende het overigens ook weer heel erg veel, waardoor er verdere vertraging ontstond. De bouwvakkers komen morgen terug, zodat ze de hoofdconstructie maandag af kunnen hebben. Ben benieuwd of dat wel gaat lukken…..

 

De tweede grote dag!!

Donderdag 21 juni 2012 Vandaag gingen de bouwvakkers verder waar ze gister gebleven waren: met de begane grond. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat ze daar in een dag mee klaar waren, maar dat was niet gelukt. Voornamelijk niet omdat er ook kolommen en liggers kwamen die nog bewerkt moesten worden op de bouwplaats ipv kant en klaar vanuit de fabriek geleverd.

Na een tweede lange dag werken (6.30-20.15) was de begane grond bijna klaar. Vooral de laatste ligger wilde niet echt. Maar wat wel heel mooi en spectaculair was, was de trap. Heel erg mooi geworden in dit massief houten systeem! Ook de trapkast en de keuken zien er goed uit. Maar bij het verlaten van de bouwplaats stortregende het GIGANTSICH. Dus we zijn wel benieuwd hoe het er morgen bij ligt. De horizontale delen zijn afgedekt, maar de vertikale niet. De wanden zijn geimpregneerd en kunnen tegen regen schijnt….. ben benieuwd. Ik was toch wel gelukkiger geweest als de verdiepingsvloeren er al op hadden gelegen en er een zeiltje over heen was gegaan. Nu regent het centimeters in de woonkamer….

De grote dag!

Woensdag 20 juni 2012 De grote dag is aangebroken: vandaag kwam de eerste vrachtwagen met ons huis. De vrachtwagen was aardig op tijd 7.30u, maar de voorbereidingen waren nog niet helemaal klaar dus tegen 12.00u werd de eerste wand op zijn plek gehesen. Ook de kozijnen kwamen goed aan evenals de gelamineerde liggers. De kraan die alles op zijn plek hees was indrukwekkend! Het hele bouwproces was indrukwekkend om te zien. Wat een mooi systeem!

Hierbij een aantal foto’s ter impressie van de dag.

 

Jaaa, we zijn van start gegaan

Dinsdag 19 juni 2012 Vandaag was een spannende dag. Na een aantal keren verplaatst te zijn kwamen dan nu de eerste bouwvakkers om het regelwerk te maken zodat morgen de muren geplaatst kunnen worden.

Toen we bij de bouwplaats kwamen was daar al een van de mensen van Enicon. Aannemer Verkuijl was er ook en na de samenwerking van deze week en het weer besproken te hebben konden de bouwvakkers aan de slag. Alhoelwel: eerst koffie drinken en dan aan de slag. De mannen die onze woning in elkaar gaan zetten in de rest van de week komen uit Oss. Het altijd fijne brabant. Ze vonden het wel gezellig dat wij ook aan het werk waren op de kavel en dat we zo veel zelf doen. En omdat wij het afval tot nu toe in de bak aan het doen waren ruimden ze zelf ook alles netjes op. Zelfs het hout werd gescheiden van het andere afval. Vrij ongebruikelijk voor de gemiddelde bouwvakker :-)

Gister leek het weer deze week niet zo goed te worden, maar vandaag zijn de voorspellingen weer goed. We gaan het zien. Morgen om 7.00u komt de eerste vrachtwagen en de kraan schijnt tegen 8.00u te komen. De tweede vrachtwagen heeft wat tegenstijrdige berichten: zoweldonderdag 10.00u als vrijdag 7.00u circuleren nu. Wij gaan het zien. Ze komen als ze komen. In elk geval komen ze deze week ;-)

Naast de regels zijn ook de styrock-kantplanken en de KLEINE schroeven op de bouwplaats gearriveerd. Serieus, dit zijn de kleine schroeven.

Nieuwe planning

Zondag 17 juni 2012 We hebben een nieuwe planning. Komende week komen dan daadwerkelijk de vrachtwagens met de woning. Dinsdag worden de stelregels bevestigd en woensdag 20 juni komt de eerste vrachtwagen. Deze zal er tegen 6.00u zijn. Best vroeg……. De vrachtwagen van donderdag zal er tegen 7.00u zijn. De verwachting is dat ze tegen het middaguur leeg getakeld zijn. Tegelijk met de muren en vloeren, worden de kozijnen op hun plaats gehesen en worden de dakplaten op het dak gelegd. Zo kunnen de aannemer en de houtleverancier tegelijk werken en halen we een deel van de ontstane vertraging weer in. Vrijdag zal het huis er dan grotendeels al staan. Dan kan het afbouwen beginnen.