Ria en Rosa in de Buitenkans

Dé blog over de bouw van een bijzonder huis in Almere

Kanaalplaatvloeren

Dinsdag 29 mei 2012 Het gaat allemaal hard nu. Vandaag zijn de kanaalplaatvloeren gelegd. Om 7.00u was de kraan er al en tegen negen uur lagen de platen van de garage en het eerste deel van huis er in. Ook de loodgieter was er om de binnen riolering vast te maken aan de vloeren, zodat ze niet kunnen verzakken. Alleen de plaat van de meterkast was er nog niet, dus de leidingen steken er nog vrolijk aan alle kanten uit.

En weer…. schilderen

Zaterdag 26 mei 2012 Het is weer weekend en dan gaan wij… schilderen…. Hoewel, vandaag hebben we een grondploeg en een schilderploeg. Er moet nog wat afgemaakt worden van de buitenriolering, dus we hebben ons vandaag opgesplitst.

Les 1 bij warm weer is “drink voldoende water” en les 2 is “stop nooit een dropje in de broekzak waar ook de camera zit”. Want dat dropje smelt dan en loopt in de lens van de camera, waardoor die het niet meer doet en je geen foto’s kan maken. En je blog dus een keer zonder foto’s blijft…. Vandaar.

We hebben heel hard gewerkt, maar ja bewijs…… ja dat hebben we gelukkig. Zwager Peter heeft gefilmd! Een geweldige impressie van de dag. En let op dat rood en grijs soms voor de 2e maal geschilderd worden, dat lijk je niet te zien… Het is niet zo dat we enkel voor de lol om deze planken heen lopen :-)

Onverwachte leiding

Vrijdag 25 mei 2012 Bij het graven van de gaten kwamen we nog een onverwachte leiding tegen. Maar goed dat we niet met een graafmachientje bezig waren, want dan was hij nu stuk geweest. Keurig een klic-melding laten doen, maar daar stond deze niet op……… en hij loopt toch een paar meter op onze kavel, vanaf de weg gezien, voor de woning en de garage langs, strak langs het paadje en komt weer boven waar de keet eerst stond. Misschien een kabel voor een lataarnpaal die daar ooit had zullen komen te staan? Toch maar even contact opnemen met de gemeente…

Buitenriolering

Vrijdag 25 mei 2012 We hebben sinds vandaag buitenriolering! Niet dat het huis al verder is dan de fundering, maar omdat er steigers om het huis moeten voor het plaatsen van het houten skelet, en we niet alles 2x open wilden graven, hebben we nu de buitenriolering al aangelegd. Leuk ook om zelf te doen.

Hoewel, daarvoor moest er wel 3 lange dagen in de volle zon (27 graden in de schaduw) worden gegraven. Dat was afzien. Gelukkig moesten we ook het beton nat houden, dat gaf nog verkoeling. Als we dat niet zouden doen zou het beton met dit weer té hard drogen en gaan scheuren. Met dank ook aan de buren Lambert & Vina (voor het water) en Marc & Madeleine (voor de slang). En 4 liter water drinken per dag per persoon klinkt veel, maar bleek erg noodzakelijk, en dan nog hadden we dorst. Het resultaat mag er overigens zijn. Evenals het bruine kleurtje dat we hebben gekregen van de zon en het zweet. We lijken net echte bouwvakkers :-)

 

Hoog bezoek

Woensdag 23 mei 2012 Vandaag kregen we de welstandscommissie op bezoek. Die kwamen al in een vroeg stadium controleren of wij ons wel netjes aan de bouwvergunning houden. Haha, grapje…. nee hoor. De welstandscommissie kwam wel even op bezoek, samen met een paar andere collega’s, maar ze waren op werkbezoek in Almere Buiten en kwamen gezellig als collega’s even bij de bouw kijken. En dan maakt de Buitenkans toch altijd weer veel indruk. Het is natuurlijk ook een fantastische plek om te wonen… en te bouwen.

 

Beton storten

Woensdag 23 mei 2012 Op deze mooie lente dag wordt dan eindelijk het beton gestort voor de funderingsbalken. De vrachtwagen was er al vroeg en om 8.06 werd het eerste beton in de balken gestort. Er waren twee vrachtwagens beton nodig om alles helemaal vol te storten. De eerste vrachtwagen was leeg voor negenen en zo tegen tienen waren ze al klaar.

Buitenriolering ligt klaar

Dinsdag 22 mei 2012 De buitenriolering ligt al klaar. Morgen worden de funderingsbalken gestort en beginnen we zelf aan de buitenriolering.  De eerste klus na (nou ja na, halverwege eigenlijk) het schilderwerk. Nu gaan de handen ook door de week echt uit de mouwen. Vanaf nu heb ik ook verschillende dagen vrij om lekker mee te klussen. Grond verzet doen met 27 graden, veel water drinken dus!

Doorvoeren

Maandag 21 mei 2012 Soms zijn doordeweekse dagen ook wel heel erg fijn. Zoals vandaag, want op een doordeweekse dag komt de bouw steeds verder. Vandaag hebben onze mannen Maurice en Wouter de doorvoeren door de funderingsbalken klaargemaakt en de opstorten vast voorbereid zodat de ankers erin kunnen. Morgen maken ze dat nog verder af en dan wordt er woensdag beton gestort voor de funderingsbalken. Dat klinkt als een mooie dag, we zijn weer onderweg. En het wordt nog mooi weer ook!

Ondertussen bij het buurthuis… 5

Maandag 21 mei 2012 Ondertussen gaat het bij het buurthuis ook heel goed. Ben benieuwd of we het nog gaan inhalen, want wij hebben wat vertraging en het buurthuis schiet de laatste tijd goed op. Het EPDM ligt op het dak,  de kozijnen zitten er in en zijn zelfs al geschilderd. Bij ons zijn de kozijnen net besteld. Klein verschil. Maar week 23 lijkt te lukken voor ons houten skelet. en dan gaat het hard :-)

Uitvinding van de week II

Zaterdag 18 mei 2012 We hebben een nieuwe uitvinding van de week. Of de uitvinding van een nieuwe week, want de malletjes van Thomas hebben zich vermenigvuldigd. Ze waren zo populair dat iedereen ermee wilde werken. Dus hebben we er nog een aantal bijgemaakt.

Maar bij het schilderen van zoveel planken in een hoog tempo (we hadden 3 schilderteams dit weekend) bleven de planken teveel plakken aan de latjes ertussen, met beschadigingen tot gevolg. Met dank aan Anne Kets hebben we het productieproces verbeterd en een “droogruimte” ingericht bij elk team. Dat is gewoon een extra setje bokjes waar de planken op kunnen drogen, terwijl je vast aan de volgende set werkt. En als dan die set klaar is, stapel je de vorige set op de grote stapel. Heel simpel, maar wel heel effectief!