Ria en Rosa in de Buitenkans

Dé blog over de bouw van een bijzonder huis in Almere

Foutje…

Vrijdag 27 april 2012 Na het uitrekenen van de hoogte van de funderingbalken tov het uitgezette peil, bleek dat de kavel niet goed in profiel is gemaakt: het ligt 40 cm te hoog. Foutje… Dus moesten we vanochtend een gat rondom de palen uitgraven, want de koppensneller zou ‘s middags komen. Nou dat was een hele klus! Van buurman Marc konden we een schop en kruiwagen lenen en toen konden we met zijn tweeën aan de gang. 3 Uur en 57 volle kruiwagens later waren we klaar, zeer tevreden met ons tempo en ons werk.

Toen de koppensneller arriveerde, bleek dat hij zijn electronische waterpas vergeten was om de juiste hoogte goed uit te kunnen zetten op de heipalen. Dus nadat hij de machine al op de kavel had gereden, met de aannemer en zijn opdrachtgever had gebeld, ging hij onverrichtte zake weer terug…

En dat was misschien maar goed ook, want toen ik het aan het nameten was, bleek dat de meeste gaten nog niet breed genoeg waren. Die koppensneller is een groot ding! We hadden gaten van 30 cm rondom de paal gegraven en dat moet 50 cm zijn. Dinsdag komt de koppensneller weer. Maandag gaan we verder met graven! Nog maar even snel bellen voor hulptroepen :-)  

Alle heipalen zitten erin

Donderdag 26 april 2012 Het heien ging voorspoedig: De eerste paal ging er om 7.45u in en tegen 13.00u zaten alle 20 heipalen in de grond. Er was nog even een kleine vertraging, want de inspecteur van de gemeente had een van de palen afgekeurd omdat deze gescheurd zou zijn, maar zowel de aannemer als de heijongens zagen de scheur niet. Wij ook niet. Een van de heijongens verwedde er zijn huis zelfs onder dat de paal goed was. Dat bleek niet nodig, de paal gaf een prima kalender af.

 

Het ziet er mooi uit, een veld vol palen. Omdat de constructeur de palen niet op de hoeken heeft gezet en we twee balken in de fundering krijgen, kun je aan de palen nog niet goed zien hoe het huis nu precies wordt. Volgende week worden de funderingsbalken gemaakt en dan kun je het al beter zien waarschijnlijk.

Morgen bespreken we tijdens de bouwvergadering met de aannemer ook de planning, maar vooralsnog liggen we prima op schema. En iedereen kijkt heel verbaasd als we vertellen dat de aannemer voor de bouwvak al klaar is… uiteraard moeten we zelf dan nog eea afwerken, maar goed… strakke planning toch?

 

Heien!

Donderdag 26 april 2012 Nou, de voorbereiding duurde lang, maar het heien zelf bleek een fluitje van een cent. Om kwart voor acht ging eerste heipaal de grond in en om tien uur zat de helft al in de grond. Zo tegen twaalf uur, een uur zullen alle palen er wel in zitten vandaag. Nou een mooi begin!

 

Een dagje later…

Woensdag 25 april 2012 De eerste bouwrealiteit diende zich onverwacht aan bij al ons enthousiasme van “we gaan eindelijk beginnen!”: de heier komt een dagje later. Gelukkig kon iedereen die wilde komen kijken óók een dagje later. En ook Jan Frans kan een dagje later komen filmen… Morgen meer dus.

We gaan beginnen!!!

Vrijdag 20 april 2012 Nou, vandaag is een bijzondere dag: de bouwplaats wordt ingericht! De bouwkeet is er al, de container ook en een deel van het hekwerk ligt er. Dat vindt vandaag allemaal zijn plekje. Na vandaag zullen de vorderingen dus snel gaan. Vanaf nu wordt het echt interessant om de blog bij te houden. Komende woensdag worden de palen geheid. Dat is een dag waar wij al 2 jaar naar uitzien!

En omdat het huis rood wordt, is het leuk te zien dat de keet blauw is: Rosa’s lievelingskleur is rood, dus er nog een beetje gerechtigheid dat de bouwkeet dan in elk geval de favoriete kleur van Ria heeft :-)

Ondertussen bij het Buurthuis… 3 (en de Anna Frank loot)

Ondertussen gaat het bij het buurthuis heel goed. Het torentje is in aanbouw! En de hoogte valt mij alleszins mee. Het ziet er goed uit.

De lente begint ook al aardig te vorderen, en de loot van de Anna Frank-boom schiet al aardig uit. Lente in de Buitenkans: dat herinnert ons er weer aan waarom we hier zo wilde komen wonen! Maar gelukkig gaat het ook goed met het huis. Deze week start de bouwplaatsinrichting.

Ingemeten

Woensdag 4 april 2012 Vandaag is de kavel ingemeten door de gemeente. Dat betekent dat de contouren van het huis nu echt zichtbaar zijn en we binnenkort kunnen beginnen met de bouw. Gister zijn ook de laatste 2 heipalen goedgekeurd door de gemeente, dus die kunnen besteld worden en dan gaan we aan de slag!

De planning is dat de aannemer tot week 21 bezig is met het maken van de fundering en de begane grondvloer. In week 21 komt het houten skelet en dat wordt in één week neergezet. Daarna is het afbouwen, en is de verwachting dat de aannemer voor de bouwvak klaar is. Dan moeten we zelf nog wat aan de slag en wonen we hopelijk in de herfst eindelijk in de Buitenkans.  Met die planning halen we het buurthuis nog in misschien. Hoewel het niet te geloven is dat daar de dakplaten al weer op liggen. Wat gaat dat snel!