Ria en Rosa in de Buitenkans

Dé blog over de bouw van een bijzonder huis in Almere

Fotoshoot

Zondag 21 april 2013 Vandaag was het weer een mooie dag voor foto’s. Wat je helaas niet op de foto kan horen is dat we een specht in de bosrand bij ons hebben. Eerst dachten we dat er iemand elke ochtend vroeg aan het klussen was, maar dat was meneer specht. Of mevrouw specht, want ze zijn met zijn tweeen. Tot twee jaar geleden zat er ook een nachtegaal. Maar die is al een paar jaar niet meer gesignaleerd. Recent is er ook een vos in de achtertuin van de buren gezien, dus het is wel van belang dat onze konijnen daadwerkelijk een goed hok krijgen. Want als ze ontsnappen, zullen ze niet lang overleven in de bosrand… En onze konijntjes zijn al geboren. Over 4 weken kunnen we ze ophalen, oftewel, we hebben nog 4 weken om een hok te bouwen. Maar ondertussen was het zondag mooi weer voor een nieuwe fotoshoot.

And back again

Zaterdag 13 april 2013 En we zijn weer terug in het hollandse weer. Gister stond op het programma om nog wat zand weg te scheppen, maar met alle regen (enorme stortbuien hier in Almere) kwam het er niet van…. Vandaag hebben we samen met Bart stenen opgehaald bij een collega. Die gaat een nieuw terras aanleggen en had de stenen van het oude terras over. En dat was voor ons een mooie kans voor onderdelen voor de insectenmuur. Vlak voordat we met vakantie gingen hebben we ook al een partij dakpannen gratis kunnen ophalen in Almere (uit de Molenbuurt, een van de eerste wijken van Almere). Dus als iemand die de blog leest nog ergens een partijtje stenen of iets dergelijks heeft liggen, houden wij ons aanbevolen. Nu eerst de hopen zand nog weg werken en dan kunnen we echt aan de slag met de tuin.

Zand op

Dinsdag 2 april 2013 Het zand is al weer op! Weer een dagje zand kruien en hopla… We zijn vandaag begonnen met het “bergje” klei dat er nog lag. Dat duurde 2 uur in de ochtend, en toen was het bergje weg. Dat lag allemaal in de voormalige slotgracht. In de middag hebben we de hele berg zand voor ook weggeschept. Piece of cake. Toegegeven, we hadden wel een geheim wapen: Bart kwam mee helpen. Alles ging heel voorspoedig, we waren ruim binnen de verwachtte tijd klaar, dus we hadden nog veel tijd om gezellig te kletsen en wat te drinken. Morgen een mooie reeks foto’s van hoe het zandbed klaar ligt voor de bestarting! Nu hebben we nog een berg aarde liggen van wel 20 m3(gereserveerd door Aurora om mee weg te scheppen) en klein bultje geel zand (om in te straten) en een klein beetje grijs/bruin zand (voor naast de garage en het uitvlakken van de zuidelijke tuin). Maar het grootste werk lijkt gedaan: de slotgracht is gedempt!

Zand Kruien

Maandag 1 april 2013 Heerlijk al die vrije dagen in de lente. Nou ja, lente…. bijna lente. Vandaag was het werkend in het zonnetje best om te doen zonder jas. De schapen waren een handige kapstok. En 1 april op een feestdag betekent ook dat er heel wat minder 1 april grappen gelukt zijn. Niets in de krant enzo. Ook niet op deze blog, wij hebben de foto’s als bewijs, want wij hebben de hele dag zand gekruid. Het zand voor het huis ligt nu gedeeltelijk tegen de noordgevel en achter bij het terras. En de werkverdeling is heerlijk simpel: Rosa schept en Ria kruit. 

Nieuw zand

Vrijdag 29 maart 2013 Wat is de wereld toch oneerlijk verdeeld. Alle gemeentes zijn vandaag dicht, maar de rijksoverheid en het bedrijfsleven werkt wel. Dus heeft Ria vandaag vrij en Rosa niet. Tja, dus mag Ria nog wat zaken voor het huis regelen. Zoals extra straatzand, plintjes verder afmaken en dergelijke. Het straatzand werd al vroeg gebracht, zoals met alles in de bouw gaat. Maar dat was wel fijn. En het ligt vooral al grotendeels op de plek waar het zou moeten komen. Ook fijn, dat scheelt een halve dag kruien! Maar straatzand in Almere is dus niet geel zoals in brabant. Weer wat geleerd.

Container

Donderdag 28 maart 2013 Vandaag is het laatste stukje van de bouw weggehaald: de afvalcontainer. Die heeft er vanaf juni ongeveer gestaan. Een mijlpaal dus! De resten piepschuin die we als opstapje voor de deur gebruikten en de afgezaagde stukken laminaat zijn er in ook verdwenen. Dat laminaat is er ook weer uitgevist zijn door de jeugd uit de wijk. Voorgaande keren belandde die dingen altijd op een later tijdstip weer in de container (door ouders en andere buurtgenoten), maar dat kan nu niet meer. Ben wel benieuwd waar het dan naar toe gaat… Of dat het nu dus in de hut blijft liggen. Wel sjiek, laminaat in je hut ;-)

De vraag of we de website in de lucht houden wordt de laatste weken ook wel gesteld. Het huis is immers gebouwd en we zijn verhuisd. Ja, we houden de website in de lucht, want het is nog niet helemaal klaar :-) De wasbak, op zolder moet nog, de garage van binnen, nog wat planken in de kasten, de plintjes en vooral: de tuin! Dus we gaan vrolijk door totdat al die zaken ook klaar zijn. En dan zien we wel verder. Maar de frequentie van de stukje zal wel iste lager worden vermoed ik. Al was het alleen maar omdat het wel mooi weer moet zijn om in de tuin te werken…  

Zandverstuiving

Woensdag 27 maart 2013 De wind was niet allen koud de afgelopen dagen (weken zou ik bijna zeggen…), maar ook erg hard. Zo hard dat we in de tuin een klein zand verstuiving hadden. Het vulzand is aardig verwaaid over de rest van de tuin. En op dit soort momenten zijn we erg blij dat we in een wijk wonen die al helemaal klaar was, op onze woning na. In Almere Poort en Almere Hout zijn op dit moment zandverstuivingen waar je U tegen zegt. Dus wij zijn blij met onze mooie affe omgeving.

We zijn sowieso erg blij met onze nieuwe stek. Mensen vragen vaak of het niet veel werk is om een woning te bouwen. Ja, dat is het zeker. En al helemaal als je geen standaard woning van een ontwikkelaar koopt, maar er een zelf ontwerpt en zelf laat bouwen. Maar het is ook wel heel prettig, want het is een uniek huis dat helemaal bij jou past (als je het goed gedaan hebt, tenminste). In de vorige woning had ik ook overdag de gordijnen vaak dicht omdat de tuin zo lelijk was (schutting, tegels, schutting). De gordijnen waren mooier dan het uitzicht naar buiten! En in dit huis kan ik een hele middag op de bank zitten en naar buiten kijken. Naar de bosrand, naar de rest van de wijk, naar onze tuin.  Het huis is zo mooi verbonden met buiten, of zoals onze architect zegt: de buiten komt als het ware de woning in. En ik wordt elke keer heel blij als ik over de overloop boven loop. Die hoge ruimte is heel inefficient als je het vanuit traditionele verkoopvloeroppervlak bekijkt zoals ontwikkelaars doen (veel ruimte op een plek die geen verblijfsruimte is), maar hij is weer heel efficient als je bekijkt hoe blij ik ervan wordt. Het geeft karakter aan het huis en elke keer als ik over de overloop loop, denk ik: wat hebben wij een mooi huis. en ik loop er elke dag wel 10 keer. De werkkamer aan de kamer en de vide zijn ook geweldig. Enje kan rondjes lopen in ons huis, rond de trapkast. dat vind ik ook leuk! Kortom, de meerwaarde van een zelf ontworpen woning zit op een heel ander niveau. Dat zit in de dingen die er speciaal voor jou zijn. Die voor jou belangrijk zijn. En een ander kiest weer net iets anders. Dat is het mooie ervan.

House warming

Zondag 24 maart 2013 Vandaag hadden we de housewarming voor de familie. Riekie had 2 dagen in de keuken gestaan en een overheerlijke high tea gemaakt. Iedereen was onder de indruk van het huis en het was heel erg gezellig. De kamer was groot genoeg om iedereen van een plekje te voorzien. En Anne ging lekker spelen in de werkkamer. En daar was die juist ook voor bedoeld. Het huis werktheel erg zoals we het ook bedoeld hebben. Dat is heel fijn :-) Hebben we het toch goed gedaan. En Emma heeft het bed waar ze binnenkort een keer in komt logeren maar vast uit geprobeerd. Inclusief gordijnen dicht en Nijntje-nachtlamp aan.

Dozen uitgepakt en Gordijnen opgehangen

Zaterdag 23 maart 2013 Gister heeft Ria vooral plinten geplakt en het stukje laminaat boven het kruipluik gemaakt. Vandaag hebben we vooral dozen uitgepakt. Albert heeft de kapstok en de klok opgehangen, terwijl Riekie in de keuken alle dingen aan het voorbereiden was voor zondag. Ondertussen heeft Riekie ook nog kans gezien om alle gordijnen op te hangen. Alles hangt dus nu! En na het uitpakken van alle dozen waren de ruimte en de inrichting wel goed zichtbaar! De boekenkast is ingericht en de dozen ervoor allemaal uitgepakt. Als iemand nog dozen wil lenen… dan hebben wij er nog wel een paar over.