Ria en Rosa in de Buitenkans

Dé blog over de bouw van een bijzonder huis in Almere

Kolom en balk hersteld

Donderdag 13 september 2012 Vandaag was een mooie dag. Niet qua weer, maar wel wat de constructie van onze woning betreft. De metalen platen die gister aangebracht zijn door Enicon, zijn helemaal weggewerkt. En heel erg mooi weggewerkt. Knappe jongen die het nog ziet! En alle waterschade is verder weggeschuurd. En de aanslagen voor de deuren zijn aangebracht. Dus het houten skelet kan eindelijk opgeleverd worden.

Mooie ruimtes

Zondag 15 juli 2012 We kunnen ook nog lachen hoor :-) We worden met name heel erg blij als we naar de mooie ruimtes kijken die we nu hebben en de ruimtelijke werking daarvan. In plattegrond lijkt de woning heel strak, maar in 3D is hij heel erg speels en is niets standaard. Zelfs in de ruwe staat, dus zonder dat het allemaal klaar is, zien de kamers en open ruimtes er al fantastasch uit. Ze geven een geweldige beleving ven de woning. De bijzondere ruimtes en dingen die je niet in elk huis vindt, dat zijn de dingen waar wij extra blij van worden. Dat zijn ook de dingen die mensen meteen zien als ze bij ons binnen komen. Vaak zijn ze zo overdonderd door de ruimtelijkheid van het huis dat de waterschade niet eens zo opvalt. En als we dan bedenken dat dit straks het huis is waar wij in gaan wonen dan is dat een fantastisch idee!

Hierbij een aantal foto’s ter impressie.

Schilderen in de loods en Opzichten op de bouw

Woensdag 4 juli 2012 Vandaag hebben we ons weer opgesplits. Wij zijn gaan schilderen in Zaandam en Albert bleef opzichter op de bouw.

Bij het schilderen hebben we de laatste plank geschuurd! Het eind komt echt in zicht. Nog 28 planken te primeren en nog wel een behoorlijk aantal te schilderen. Zaterdag gaan we verder.

Op de bouw ging het goed: alle kozijnen staan er nu in en de eerste regels zijn ook al aangebracht. Morgen gaan we de kozijnen verder afschilderen, zodat vanaf vrijdag het glas erin kan.

Verder zijn de jongens van het houten skelet weer een stapje verder gekomen met schuren en het afmaken van alle dingen. Zo zijn er nu sleuven voor de elektra gemaakt en is de trap beneden nu ook voorzien van stootborden.

 

Schilderen aan huis

Dinsdag 3 juli 2012 Vandaag hebben we weer geschilderd. Maar aan huis vandaag. Niet in de loods in Zaandam, maar de kozijnen aan het huis. Ze zaten er allemaal al in op de drie grote van de westgevel na. Vandaag zijn ook de kozijnen van de westgevel op de begane grond en de 1e verdieping gezet. De ruimtes krijgen daardoor nog een beter gevoel.

De trappen zijn sinds vandaag ook beloopbaar. De tredes zitten allemaal vast en zijn tijdelijk bedekt met spaanplaat. Dan blijft de trap goed tijdens de bouw.

De teams van het massief houten skelet en onze aannemer hebben ook gebroederlijk geluncht. Ze zijn dan ook al weer bijna anderhalve week tegelijkertijd bezig. De een met de gevel en de ander met de afbouw.

Dag van de Kitter en de constructeur

Maandag 2 juli 2012 De eerste dag van de klusvakantie was het even zoeken wat we nu zelf konden doen. Eerst maar eens een rondje door de wijk lopen om te zien hoe de woning vanuti daar eruit ziet. Best mooi! Als het straks geschilderd is, past het heel mooi in het rijtje…

Verder kwam de kitter vandaag langs. Maar omdat nog niet alles af was, moet hij woensdag weer terugkomen. Het reslutaat van de dingen die hij gekit heeft, was wel mooi.

Maar bovenal kwam vandaag de constructeur langs om de constructie te bekijken. De constructeur moet nog eea berekenen en overleggen voordat zijn goedkeuring op het herstel van de constructie gegeven kan worden. Dus zullen we Henry en zijn mannen ook later in de week nog wel zien.

Klusvakantie

Zondag 1 juli 2012 Vanaf morgen hebben we officieel 3 weken vakantie om zelf aan het huis te klussen. We gaan beginnen met het schilderen van de kozijnen die al geplaatst zijn. Dan lopen we niemand in de weg en dan is dat ook maar vast gedaan. Met de elektra kunnen we nog niet beginnen want de mannen zijn nog niet klaar met het massief houtenskelet. Evenzo met de isolatie, die kunnen we pas zetten als de regels ertegenaan zitten.

We komen wat in de knel door de late en lange montagetijd van het massief houten skelet. Oorspronkelijk zou het massieve hout in week 21 geplaatst worden. Dat is nu week 25 geworden, maar komende week, week 27, zijn de mannen nog druk bezig met afmonteren, de waterschade weg te schuren en dergelijke. Dus is het nog niet opgeleverd. De mannen van de aannemer kunnen al wel een aantal zaken aan de buitenzijde doen, maar als wij goed aan de slag willen, moet het massief houten skelet wel opgeleverd zijn. Onze vakanties vielen niet meer te verzetten, dus komende week moeten we op zoek naar klusjes die we al wel kunnen doen. Dus gaan we de kozijnen schilderen en wellicht ook de laatste planken in Zaandam deze week.

 

Er zijn ondertussen ook veel mensen die dagelijks de blog volgen. Dat legt natuurlijk wel de druk dat wij ook dagelijks iets schrijven… ;-) Maar we hebben altijd ook wel wat te melden natuurlijk. Tijd om het op de blog te schrijven is meer de bottelnek. We gaan ons best doen om de komende tijd de blog dagelijks bij te houden.

Er zijn ook veel mensen die live komen kijken tijdens het bouwen. Met het plaatsen van het houten skelet was dat ook spectaculair om te zien. Maar ook nu komen mensen af en toen langs om te zien wat de stand van zaken nu is.

Trap naar zolder

Vrijdag 29 juni 2012 De trap naar zolder is vandaag gemaakt. De kolom moet nog wel goed gesteld worden, maar voor de rest is de trap er. Gister zat er een trede in, maar daarbij heeft Rosa wel heel mooi geposeerd.

Verder zijn er gister weer een aantal kozijnen ingegaan, zijn er weer meer dingen vastgeschroefd, de laatste zaken op maat gezaagd en de eerste regels bevestigd. Ook het laatste kozijn is aangekomen, dat voor de zolder. Dat zal met de hand naar de zolder getakeld moeten worden. Stevige klus voor volgende week…. 

Kozijnen, afplakken en afschroeven

Woensdag 27 juni 2012 Het afbouwen is begonnen, maar het houten skelet is nog niet klaar. De mannen van het massief houten skelet zijn nog tot en met vrijdag bezig om alles af te schroeven en af te plakken. De schroeven zijn om alles stevig in elkaar te zetten en het afplakken is om het geheel winddicht te maken en alle kieren af te dichten.

Verder zijn de mannen van de aannemer met de kozijnen begonnen. Dat was gister ook al, maar zo snel als de afgelopen dagen zal het nu niet meer gaan. Wij moeten ook weer even aan het langzamere tempo wennen. En er zijn minder problemen om op te lossen… dus zijn we begonnen met het schuren van de kozijnen, zodat we die morgen kunnen schilderen. Doen wij ook weer wat nuttigs. De regels voor de afwerking van de buitengevel zijn inmiddels ook gearriveerd. En het lossen gaat ook wat makkelijker zonder die enorme kraan en vrachtwagen die alles blokkeren.

De afbouw is begonnen

Dinsdag 26 juni 2012 Na vijf dagen van 6.15 tot 9.30 op de bouwplaats te zijn geweest, is vandaag het vooruitzicht dat we al tegen vijf uur al klaar zijn en naar huis mogen. Wat een luxe!

Vandaag zijn de mannen die het houtenskelet gebouwd hebben begonnen aan het goed vastschroeven van alles en het afmaken van de kleine klusjes, zoals het aanbrengen van de traptreden, het opvullen van de gaten met houten propjes, en het afplakken van de naden. Dat ging heel erg goed.

Maar vandaag kwamen ook de mannen van de aannemer! Maurice en Wouter zijn begonnen met het zetten van de ramen. De ramen in het binnenblad staan al en die in het buitenblad worden morgen neergezet. De isolatie is ook gekomen, dus als de regels er zijn kan de gevel verder bekleed worden. De regels en isolatie worden eerst aangebracht en daarna de planken die we geschilderd hebben.

Voor ons viel er wat minder te doen. Niet in de weg lopen in elk geval, maar er waren wat minder problemen om op te lossen dan de dagen ervoor. Toch ook maar een professioneel iemand ingehuurd voor de afwerking van de balken, kolommen en wanden. Dat was een heel erg nuttig gesprek.