Ria en Rosa in de Buitenkans

Dé blog over de bouw van een bijzonder huis in Almere

Dejavu: Voordeur schilderen

Woensdag 21 augustus 2013 Er is een klusje dat al sinds november wacht op de juiste dag, en dat is vandaag: niet te koud en niet te warm en vooral ook droog. Sinds de nieuwe voordeur erin zit was het eerst veel te koud, toen te nat en daarna te warm om hem te schilderen. En het kan natuurlijk ook niet dat de verf al droog is voordat de kwast tegen de deur zit. Maar vandaag was een goede dag. Even wachten totdat de zon niet meer op de voorgevel stond en beginnen maar. Dus het witte baken in de voorgevel is nu ook eindelijk grijs. Sommige mensen dachten al bijna dat hij wit zou blijven. Maar nee, de vorige deur hadden we ook grijs geschilderd. En als laatste witte deel is nu ook de garagezijdeur grijs geschilderd. Daar stond de steiger in de weg om hem te kunnen schilderen. En de grijze houten delen in de voorgevel hebben we ook nog maar een keer overgeschilderd. Die had de stucadoor behoorlijk ondergesmeerd tijdens hetvstucken. Nu ziet het er allemaal weer uit zoals het hoort! Verder hebben we ook nog wat onkruid uit de tuin verwijderd. Het wordt steeds mooier hier.

Bladvangers

Vrijdag 26 april 2013 Precies op de dag af een jaar nadat de palen de grond in gingen, zijn de bladvangers gearriveerd. Dat waren de eerste en laatste klus van onze aannemer. Omdat het huis dicht bij de bosrand staat, en daar boomsoorten staan als eiken (waarvan het blad maar heel langzaam vergaat), wilden we graag bladvangers in de goten, zodat onze goten niet verstopt raken (en we niet elke jaar 3 x de ladder op moeten om de bladeren eruit te halen). Maar omdat we bijzondere dakgoten hebben, voldoen de standaard bladvangers niet. Dus moesten ze speciaal op maat gemaakt worden. Van geperforeerd zink, want ook de dakgoten zijn van zink. En anders coroderen ze weg. Het was even geleden dat we een busje van vaklui voor de deur hadden staan! En de ladder die ze bij zich hadden was goed voor 3 van de 4 dakgoten (zie eerste foto), maar voor de goot in het hoge flauwe dak moesten ze een langere ladder gaan halen. Maar uiteraard is dat allemaal goed gekomen. 

Aannemer Verkuijl

Maandag 4 februari 2013 Vandaag was de allerlaatste dag van onze aannemer Verkuijl. Het grote werk was al eerder opgeleverd, maar het maat- en timmerwerk is nu ook klaar. Vandaag zijn de laatste punten van de aannemer uitgevoerd. De laatste punten van de opleverlijst. Nog 2 kleine puntjes van 2 onderaannemers moeten gebeuren, maar de punten van Arnold zelf zijn nu allemaal gedaan. En alles in goed overleg en zonder problemen. Waar vindt je nog zo’n aannemer… Een gedenkwaardige dag! Bedankt Arnold!

Oplevering aannemer!

Vrijdag 16 november 2012 Vandaag was een enorme mijlpaal: de oplevering van alle zaken die de aannemer heeft gedaan! Het was een makkelijk oplevering. Eigenlijk is alles naar tevredenheid uitgevoerd. Zo moeilijk als het was om een goede aannemer te vinden, zo makkelijk ging de oplevering. Er waren geen punten die nog opgelost moeten worden. Er moeten nog een paar dingen gebeuren, maar die komen op afroep. Uniek zo’n aannemer! Maar dat betekende ook dat de keet, de container en het hekwerk op werden gehaald vandaag! Nog zelf een “paar” onderdelen klussen en dan is het huis woonklaar.

Dakrand

Vrijdag 2 november 2012 Het laatste stukje vloerverwarming is vandaag door Albert en Bart aangebracht en hebben ze de slangen overal netjes aangesloten. Ikzelf heb alle wanden in de woning voorzien van randisolatie en een deel van de wanden al afgeplakt. Ze schijnen een dekvloer heel netjes aan te kunnen brengen, maar het zijn niet de mannen van Arnold die dat doen, en met houten wanden is de kans op beschadigingen groter dan met een steensmuur. Officeel horen ze het netjes aan te brengen, maar onder het motto: voorkomen is beter dan genezen, hebben we de wanden toch maar zelf afgeplakt. Just to be safe. Morgen moet ik de garage nog doen en enkele wanden van de woning afmaken, want dat de hele dag op je knieen zitten is wel een aanslag op je knieen en je rug. De voordeur zit ook weer op zijn plek. Driemaal is scheepsrecht zullen we maar denken. Sebastiaan en Gerrit hebben verder het beton voor de badkamervloer gestort. Dat zag er geweldig uit! Nu de buitenkant bijna klaar is, gaat het binnen ook hard. De loodgieter was er ook weer vandaag en heeft de platte daken verder afgemaakt. De kraalrand is aangebracht op beide platte daken en de daken zijn nu klaar. Weer een mijlpaal bereikt!

Vloerverwarming 2

Donderdag 1 november 2012 Het is al weer november en het weer is er naar. Vandaag was het redelijk droog, dus de loodgieter kwam langs om de laatste dingen aan de platte daken te doen. Er ligt nu ook sedum op het dak van de uitbouw. Verder liggen nu in bijna de hele woning de slangen van de vloerverwarming. En zijn Bart en Albert erin geslaagd om ook in de badkamer de aansluitingen klaar te maken zodat het beton gestort kan worden. Daarmee ligt de badkamer een week voor op schema. De mannen van Arnold hebben veel kleine belangrijke klusjes gedaan, zoals het aanbrengen van de rand voor de kruipruimte en het afwerken van de kantplanken ter plaatse van de regenpijpen.

Vloerverwarming 1

Woensdag 31 oktober 2012 Vandaag zijn Albert en Bart begonnen met het leggen van de slangen van de vloerverwarming. De slangen worden met tie-wraps vastgemaakt aan de staalmatten. Simpel en heel efficient. Dat ging dan ook heel voorspoedig. Verder hebben de mannen van Arnold het rode paneel bij het keukenraam geplaatst. Dirk kwam de pergola inmeten, maar dat ging niet helemaal goed: in theorie hangt die voor de deur van de keuken en de garagedeur, dus die kunnen dan niet open. Een kleine aanpassing is daar gewenst. Dus de maten zijn opgemeten, maar verder wacht de pergola totdat Adriaan hem aangepast heeft. En de voordeur is meegenomen om hem 2 cm in te korten. Deze komt vrijdag weer terug.

Steiger weg!

Dinsdag 30 oktober 2012 Vandaag is het laatste deel van de steiger ook weg gegaan! Bart en Albert hebben de matten voor de vloerverwarming gelegd vandaag en alvast een aantal leidingen op de begane grond. Het gaat goed met het leggen van de vloerverwarming. De mannen van de aannemer hebben vandaag de lewis-vloer gelegd in de badkamer. Daarvoor hadden ze latten nodig van 22mm dik en laten we net nog en paar planken van de gevel over hebben die 22mm dik zijn. Dus onze hagelwitte badkamer heeft een rode ondervloer… wel een mooi gezicht. En de voordeur moet wat bijgewerkt worden. Er moet 2 cm vanaf aan de onderkant. De dekvloer komt nl. 2 cm hoger komen dan de bedoeling was. Het was of de 5 deuren in de kamer lager of de voordeur hoger. Dus er zit een tijdelijke voordeur in even.

Planning

Maandag 29 oktober 2012 Het gaat ineens heel snel met het werk aan de gevel. Vandaag zijn de kantplanken van de garage gezet. Morgen nog de laatste delen van de kantplanken aan de woning aangebracht, nog ondersabelen van alle kantplanken en dan zijn alle grote zaken van de gevel klaar. Nog wat kleine dingen: een paar waterslagen  en de pergola moeten nog komen en gemonteerd worden, en dat soort dingen. Komende week wordt binnen door Bart en Albert de vloerverwarming gelegd en dan gaat er maandag 5 november de dekvloer in. Dat betekent dat de aannemer over een week of twee/drie met zijn grote werkzaamheden klaar is, en de keet, bouwhekken, container ed weg kunnen. Daarna Moet de aannemer de badkamer waterdicht maken, de deuren aanbrengen an afhangen en de dagkanten  aftimmeren. Voor ons is het na de dekvloer nog een beetje (overzichtelijke) afbouw. Meer een stevige verbouwing, dan een een stuk nieuwbouw. Dan moeten de keuken en de badkamer nog, een vloer erin en de muren schilderen. Dat klinkt toch vrij overzichtelijk nog :-D