Ria en Rosa in de Buitenkans

Dé blog over de bouw van een bijzonder huis in Almere

We hebben een begane grondvloer!

Vrijdag 1 juni 2012 Vandaag is het beton gestort voor de begane grondvloer, oftewel de druklaag en de aanstorten. De betonmolen kwam wat laat in de middag, zo tegen vier uur (in bouwvakkers termen is dat eigenlijk tijd om naar huis te gaan). En toen wij zelf om kwart over zes nog even kwamen kijken waren ze er nog. Net klaar. En ondanks dat ze alles netjes met een laser waterpas hadden uitgezet gingen ze nog even controleren of wij nu een hogere begane grondvloer hebben dan de buren. Want de -4,05m NAP die wij opgekregen hebben als vloerpeil, lijkt elke keer vreselijk hoog tov de omgeving. Maar volgens Maurice en Pieter Bas zitten we wel echt op hetzelfde vloerpeil als de buren. Enfin, als we aan de tuin toe zijn gaan we kijken hoeveel extra vrachtwagens zand we nog nodig hebben…

 

We hebben nu de fundering en de begane grondvloer klaar. En dat is meteen het laatste beton van onze woning. Verder dan de fundering en de begane grondvloer komt het niet. En interessant is ook dat we alle bemoeienissen van de gemeente nu gehad hebben, op de eindoplevering na. Alle aanvullingen zijn ingeleverd, alle werkzaamheden die gemeld moesten worden zitten erop (grondverzet, heien, betonstorten, buitenriolering) en toch moet het grootste gedeelte van het huis nog gebouwd worden. Dat komt ook omdat de gemeente zich in het proces vooral op traditionele bouw richt en wij natuurlijk iets heel anders doen.

Maar nu wordt het ook wel spannend, want volgende week komen de vrachtwagens met het huis! En van de gevel weten we door het schilderen ondertussen letterlijk hoe elke cm2 eruit ziet. Maar na controle van de tekeningen voor de wanden en vloeren hebben we verder niets kunnen doen. Naar Oostenrijk rijden zat er niet in omdat we moesten schilderen. Maar vandaag zijn wel de platen gefrased en op maat gemaakt. Volgende week zien we hoe het er allemaal in het echt uitziet…. spannend! 

 

Bekisting begane grond vloer

Woensdag 30 mei 2012 Na het leggen van de kanaalplaten gister, zijn de bouwvakkers vandaag begonnen aan de bekisting van de begane grondvloer. Da’s nog best een precies werkje omdat op de begane grond de deuren in het vlak van de gevel liggen en dus daar de aanstorten wat breder moeten zijn. En de opstorten moeten natuurlijk vrijgehouden worden nu, dus die worden keurig verpakt in wat overgebleven isolatie. Morgen wordt dan de wapening aangebracht en vrijdag komt het beton voor de aanstorten en de druklaag.

Kanaalplaatvloeren

Dinsdag 29 mei 2012 Het gaat allemaal hard nu. Vandaag zijn de kanaalplaatvloeren gelegd. Om 7.00u was de kraan er al en tegen negen uur lagen de platen van de garage en het eerste deel van huis er in. Ook de loodgieter was er om de binnen riolering vast te maken aan de vloeren, zodat ze niet kunnen verzakken. Alleen de plaat van de meterkast was er nog niet, dus de leidingen steken er nog vrolijk aan alle kanten uit.

En weer…. schilderen

Zaterdag 26 mei 2012 Het is weer weekend en dan gaan wij… schilderen…. Hoewel, vandaag hebben we een grondploeg en een schilderploeg. Er moet nog wat afgemaakt worden van de buitenriolering, dus we hebben ons vandaag opgesplitst.

Les 1 bij warm weer is “drink voldoende water” en les 2 is “stop nooit een dropje in de broekzak waar ook de camera zit”. Want dat dropje smelt dan en loopt in de lens van de camera, waardoor die het niet meer doet en je geen foto’s kan maken. En je blog dus een keer zonder foto’s blijft…. Vandaar.

We hebben heel hard gewerkt, maar ja bewijs…… ja dat hebben we gelukkig. Zwager Peter heeft gefilmd! Een geweldige impressie van de dag. En let op dat rood en grijs soms voor de 2e maal geschilderd worden, dat lijk je niet te zien… Het is niet zo dat we enkel voor de lol om deze planken heen lopen :-)

Onverwachte leiding

Vrijdag 25 mei 2012 Bij het graven van de gaten kwamen we nog een onverwachte leiding tegen. Maar goed dat we niet met een graafmachientje bezig waren, want dan was hij nu stuk geweest. Keurig een klic-melding laten doen, maar daar stond deze niet op……… en hij loopt toch een paar meter op onze kavel, vanaf de weg gezien, voor de woning en de garage langs, strak langs het paadje en komt weer boven waar de keet eerst stond. Misschien een kabel voor een lataarnpaal die daar ooit had zullen komen te staan? Toch maar even contact opnemen met de gemeente…

Buitenriolering

Vrijdag 25 mei 2012 We hebben sinds vandaag buitenriolering! Niet dat het huis al verder is dan de fundering, maar omdat er steigers om het huis moeten voor het plaatsen van het houten skelet, en we niet alles 2x open wilden graven, hebben we nu de buitenriolering al aangelegd. Leuk ook om zelf te doen.

Hoewel, daarvoor moest er wel 3 lange dagen in de volle zon (27 graden in de schaduw) worden gegraven. Dat was afzien. Gelukkig moesten we ook het beton nat houden, dat gaf nog verkoeling. Als we dat niet zouden doen zou het beton met dit weer té hard drogen en gaan scheuren. Met dank ook aan de buren Lambert & Vina (voor het water) en Marc & Madeleine (voor de slang). En 4 liter water drinken per dag per persoon klinkt veel, maar bleek erg noodzakelijk, en dan nog hadden we dorst. Het resultaat mag er overigens zijn. Evenals het bruine kleurtje dat we hebben gekregen van de zon en het zweet. We lijken net echte bouwvakkers :-)

 

Beton storten

Woensdag 23 mei 2012 Op deze mooie lente dag wordt dan eindelijk het beton gestort voor de funderingsbalken. De vrachtwagen was er al vroeg en om 8.06 werd het eerste beton in de balken gestort. Er waren twee vrachtwagens beton nodig om alles helemaal vol te storten. De eerste vrachtwagen was leeg voor negenen en zo tegen tienen waren ze al klaar.

Buitenriolering ligt klaar

Dinsdag 22 mei 2012 De buitenriolering ligt al klaar. Morgen worden de funderingsbalken gestort en beginnen we zelf aan de buitenriolering.  De eerste klus na (nou ja na, halverwege eigenlijk) het schilderwerk. Nu gaan de handen ook door de week echt uit de mouwen. Vanaf nu heb ik ook verschillende dagen vrij om lekker mee te klussen. Grond verzet doen met 27 graden, veel water drinken dus!

Doorvoeren

Maandag 21 mei 2012 Soms zijn doordeweekse dagen ook wel heel erg fijn. Zoals vandaag, want op een doordeweekse dag komt de bouw steeds verder. Vandaag hebben onze mannen Maurice en Wouter de doorvoeren door de funderingsbalken klaargemaakt en de opstorten vast voorbereid zodat de ankers erin kunnen. Morgen maken ze dat nog verder af en dan wordt er woensdag beton gestort voor de funderingsbalken. Dat klinkt als een mooie dag, we zijn weer onderweg. En het wordt nog mooi weer ook!